Asiantuntijat antoivat vinkkejä, miten ottaa aihe esiin ja mitä tehdä, jos vastaus on kielteinen.

Raha-asioista voi olla kiusallista puhua ja niihin lukeutuu myös palkankorotuksen pyytäminen. Oman uran kannalta on kuitenkin välttämätöntä puhua rahasta ja palkasta, muistuttaa Cosmopolitan UK.

Palkkaa maksetaan tehdystä työstä ja jos koet, että työmääräsi ja vastuusi on kasvanut, mutta palkka pysynyt samana, on sinulla oikeus pyytää palkankorotusta.

”Kukaan ei ole koskaan saanut potkuja, koska pyysi palkankorotusta. Pahinta mitä voi tapahtua, on se, ettet saa haluamaasi”, The Dotsin perustaja Pip Jamieson kertoi Cosmolle.

Jos aiemmin olet pidätellyt palkankorotuksen pyytämisen kanssa, älä tee niin enää, vaan uskalla ottaa aihe esiin työnantajasi kanssa. Alla on asiantuntijoiden vinkkejä, miten ottaa palkankorotukset puheeksi, miten neuvotella siitä ja mitä tehdä, jos vastaus onkin kielteinen.

Tunne arvosi

Jamieson neuvoi, että ennen kuin teet mitään muuta, selvitä millä tasolla nykyinen palkkasi on alan yleiseen tasoon verrattuna. Netistä löytyy monenlaista tutkittua tietoa siitä, minkälaista palkkaa milläkin alalla/eri ammateissa yleensä maksetaan, joten käytä hakukoneita apunasi. Esimerkiksi Duunitorin kautta löytyy Palkkavertailu-sivusto ja eri alojen liittojen työhehtosopimukset kertovat myös, minkälaista palkkaa maksetaan.

Ota aihe esiin kasvotusten

Vaikka kuinka se tuntuisi houkuttelevalta, älä pyydä palkankorotusta sähköpostilla.

”Tiedän, että rahasta ja omasta arvostasi voi olla vaikea välillä puhua, mutta kunnioitan aina sellaista henkilöä, joka on valmis puhumaan minulle kasvotusten kuin sähköpostin suojista”, OgilvyOne UK:n toimitusjohtaja Jo Coombs sanoi.

Varoita esimiestäsi

The Economist Groupin entinen johtaja, kirjailija Sally Bibbin mukaan on kuitenkin hyvä varoittaa esimiestä aiheesta.

”Jos yllätät hänet täysin, voi hän reagoida vaistomaisesti ja sanoa ’ei’. Lähetä hänelle sähköposti, jossa tiivistät pyyntösi ja perussyysi ja pyydä tapaamista, jossa voitte keskustella asiasta”, Bibb kertoi.

Ota ajoitus huomioon

Cosmopolitan UK:n mukaan ajankohta, milloin puhut esimiehesi kanssa palkastasi, voi olla ratkaisevassa asemassa. Ajattele kokonaiskuvaa – milloin esimerkiksi vuoden budjetti suunnitellaan?

”Ajoitus on kaikki kaikessa”, Coombs sanoi.

”Selvitä, milloin korotukset myönnetään, sillä se kertoo milloin on eniten rahaa potissa, mutta se on myös opportunistista – jos työkaverisi on yllättäen ottanut lopputilin, esimiehiä voi pelottaa muiden menettäminen – silloin kannattaa aina kysyä”, hän lisäsi.

Älä odota liian pitkään

”Monet pyytävät palkankorotusta vuosikatsauksensa aikana – tämä on todennäköisesti liian myöhään”, Coombs totesi.

Älä ole ahne

Monsterin Euroopan markkinnoinin varatoimitusjohtaja Sinead Buntingin mukaan on tärkeää, ettei palkankorotusta pyydä kuin korkeintaan kerran vuodessa, sillä muuten vaikutat epärealistiselta, ellet jopa kohtuuttomalta, esimiehesi silmissä.

Huomioi esimiehesi aikataulu

Jamieson neuvoi yrittämään löytää ajankohdan, jolloin esimiehelläsi on vähiten stressiä eikä ajan suhteen paineita.

”Ihmiset ovat paljon myöntyväisempiä pyyntöihin, kun ovat hyvällä tuulella”, hän lisäsi.

Tee käsikirjoitus itsellesi

”Klassinen virhe on ruikuttaa, ettet saa tarpeeksi palkkaa ja/tai tarvitset enemmän rahaa sosiaalista elämääsi varten”, Jamieson sanoi.

”Sen sijaan tee pieni käsikirjoitus itsellesi ennen kuin juttelet esimiehesi kanssa, mikä korostaa merkityksesi työnantajallesi, miten rakastat sitä, mitä teet, mutta koet olevasi nyt paremman palkan arvoinne”, hän vinkkasi.

Coombs suositteli myös valmistautumaan jokaiseen mahdolliseen tilanteeseen, mitä esimiehesi voisi käyttää kieltäytyäkseen antamasta sinulle sitä, mitä haluat.

Tiivistä aiemmat menestyksesi ja tulevaisuuden suunnitelmasi

Vaikka työssäsi menestymisen korostaminen on tärkeää, älä unohda pitää katsetta myös tulevassa.

”Tämä muistuttaa esimiestäsi, että sinusta on heille hyötyä, sinuun voi luottaa ja olet ennakoiva”, Bibb kertoi.

Mieti, miten tuot asian esiin

Buntingin mukaan sinua todennäköisesti hermostuttaa, mutta varmista silti, että istut suorassa, otat katsekontaktin esimiehesi kanssa ja et liikehdi levottomasti.

”Itsevarmuus on avainasemassa, joten puhu rauhallisesti ja harkitusti sekä käytä käsieleitä, jotka vahvistavat näkökohtiasi, jos tämä on sinulle luonnollinen tapa. Älä kikata hermostuneesti tai anna katseesi harhailla ympäri huonetta tai peitä suutasi puhuessasi, nämä kaikki viestivät, että tunnet olosi epämukavaksi tai epävarmaksi siitä, mitä pyydät”, hän neuvoi.

”Älä turhaan täytä jokaista hiljaista hetkeä tai jaarittele, odota vastausta kysymyksiisi ja jätä vastaamisen vastuu esimiehellesi. Mitä varmempi olet siitä, mitä haluat saavuttaa ja mitä vakuuttavammin tuot arvosi ilmi, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on saada tahtomasi palkankorotus”, Bunting totesi.

Kysy, tarvitseeko hän lisätietoja, jotta ehdotuksesi menisi läpi

On hyvä muistaa, että esimiehesi voi tarvita suostumuksen palkankorotuksen antamiseksi muilta. Jos hän joutuu esittämään asian ylemmille toimijoille ja selittämään tilanteen, pitäisi sinun silloin tarjota esimiehellesi kaikki tieto, mitä hän tarvitsee. Bibbin mukaan tässä on kuitenkin yksi poikkeus.

”Jos esimiehesi on sellainen, joka antaa ymmärtää, ettei hänen tarvitse konsultoida esimiehiään päätöksiä tehdessä, jätä tämä vaihe väliin”, hän sanoi.

Ajattele eri näkökulmasta

Coombsin mukaan kannattaa ajatella asiaa työnantajan näkökulmasta. Saat olla sitä mieltä, että ansaitset palkankorotuksen, mutta laita itsesi esimiehesi kenkiin ja mieti, miksi hänen pitäisi antaa sinulle palkankorotus.

Harjoittele ystäväsi kanssa

Jotta et olisi niin hermostunut ja puhuisi mitä sattuu, harjoittele ystäväsi tai kumppanisi kanssa sitä, mitä haluat sanoa.

”Tämä helpottaa sitä, kun sanot asiasi esimiehellesi”, Bibb totesi.

Tiedä, mitä haluat

”Ole kunnianhimoinen siinä, mitä haluat, mutta muista olla järkevä, koska et halua vaikuttaa epäuskottavalta pyytämällä liikaa”, Coombs vinkkasi.

”Varmista, että olet muodostanut käsityksen minimistä, jonka hyväksyt ja pysy lujana, jos vastaus on ei”, hän jatkoi.

Valmistaudu tekemään enemmän töitä

Jamiesonin mukaan jos et saa palkankorotusta, hyvä esimies kyllä selittää, miten sinun täytyy kehittyä, jotta saisit sellaisen. Kaikki palkkakeskustelut eivät ole niin yksinkertaisia, kyllä tai ei -keskusteluja. Voi olla, ettet täytä vielä palkankorotuksen vaatimuksia, joten valmistaudu tekemään enemmän töitä osoittaaksesi arvosi.

Mikä avuksi, jos vastaus on ei?

Buntingin mukaan voit odottaa hieman vastustusta ja on hyvä valmistautua taistelemaan omasta puolestasi, mutta älä liioittele.

”Jos haluamaasi summaa ei ole saatavilla, valmistaudu pyytämään vaihtoehtoisia hyötyjä, kuten yrityksen autoa tai lisäämään työnantajasi panosta työeläkkeeseen tai jopa joustava työaika ja lisää lomapäiviä voivat olla vaihtoehto”, hän sanoi.

Voit myös tutustua muihin mahdollisiin seikkoihin, joista voisit hyötyä, kuten sapattivapaa.

Palkankorotus uuden työn avulla?

Jos haet palkankorotusta työpaikkaa vaihtamalla, Jamieson suosittelee olemaan kertomaan aiempaa palkkaasi.

”Nykyisin joissakin Yhdysvaltain osavaltioissa on laitonta kysyä työnhakijan aiempaa palkkaa uuteen rooliin hakiessa eikä menen kauaa, kun muut seuraavat perässä”, hän totesi.

”Yritykset poikkeuksetta tekevät lähtötasoksi sen summan, joten jos sinulle maksettiin aiemmassa roolissa liian vähän, sama sykli jatkuu. Jos tätä kysytään, ilmaise kohteliaasti, että et mielelläsi kerro entistä palkkaasi ja selitä syyt palkkaodotuksesi taustalla”, Jamieson neuvoi.

Jos haluat vaihtaa alaa kokonaan, on syytä muistaa, että siinäkin on omat palkkanäkökohdat.

Lähde: Cosmopolitan UK