Aloe vera-geelin tiedetään yleisesti lievittävän auringonpolttamia ja parantavan haavoja.

Mutta tiesitkö, että tätä suosikki ruukkukasvia voidaan käyttää paljon monipuolisemmin, kuin auringonpolttamien helpottamiseen ja kodin sisustamiseen?

Mehikasveilla on pitkä historia lääkinnällisessä hoidossa jo muinaisesta Egyptistä asti. Aloe vera on kotoisin Pohjois-Afrikasta, Etelä-Euroopasta ja Kanariansaarilta, mutta nykyään aloe veraa kasvatetaan trooppisessa ilmastossa maailmanlaajuisesti. Tutkijat ovat vasta nyt alkaneet tutkia tarkemmin aloe veran vaikutuksia terveyteen, kuten närästyksen lievittämiseen ja rintasyövän leviämisen hidastamiseen.

1. Närästyksen helpotus
Gastroesofageaalinen refluksitauti on ruoansulatuskanavan häiriö, joka johtaa usein närästykseen. Vuonna 2010 tehty tutkimus osoitti, että noin 30-90 grammaa aloe vera-geeliä nautittuna aterian yhteydessä voisi vähentää gastroesofageaalisen refluksitaudin vakavuutta. Se voi myös helpottaa muita ruoansulatukseen liittyviä ongelmia. Kasvin vähäinen myrkyllisyys tekee siitä turvallisen ja lempeän lääkkeen närästykseen.

2. Auttaa ruokia säilymään tuoreempina
Cambridge University Pressin vuonna 2014 julkaisemassa tutkimuksessa tarkasteltiin aloe vera-geelillä päällystettyjä tomaattikasveja. Raportti osoitti todisteita siitä, että aloe vera-pinnoite estää onnistuneesti monien haitallisten bakteerien kasvua vihanneksissa. Samanlaisia ​​tuloksia löydettiin eri tutkimuksista omenoiden kanssa. Tämä tarkoittaa, että aloe vera-geeli voi auttaa hedelmiä ja vihanneksia pysymään tuoreina ja vähentämään vaarallisten kemikaalien tarvetta, jotka auttavat kasveja säilymään tuoreena.

3. Vaihtoehto suuvedelle
Vuonna 2014 tehdyssä tutkimuksessa, joka julkaistiin Ethiopian Journal of Health Sciences -lehdessä, tutkijat totesivat aloe vera-uutteen olevan tehokas ja turvallinen vaihtoehto kemialliselle suuvedelle. Kasvin luonnolliset ainesosat, jotka sisältävät C-vitamiinia, voivat estää plakkia, sekä lievittää ikenien verenvuotoa ja turvotusta.

4. Voi alentaa verensokeria
Tutkimuksen mukaan, kaksi ruokalusikallista aloe veran mehua päivässä, voi auttaa verensokerin alenemista ihmisillä, joilla on tyypin 2 diabetes. Tämä voi tarkoittaa, että aloe veralla on mahdollisesti sijaa tulevaisuudessa diabeteksen hoidossa.

On hyvä kuitenkin muistaa, että mehu yhdessä diabeteslääkkeiden kanssa saattaa mahdollisesti alentaa veren glukoosimäärää vaarallisiin tasoihin.

5. Toimii luonnollisena laksatiivina
Aloe veraa pidetään luonnon omana laksatiivina. Tutkimuksissa on osoitettu aloe veran tehokkuus ummetuksen hoidossa, mutta joissain tutkimuksissa on myös käynyt ilmi, että aloe veran käyttö on yhdistetty paksusuolikasvaimiin. Siksi vuonna 2002 Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto vaati, että kaikki käsikaupassa myytävät aloe vera-laksatiivit poistetaan Yhdysvaltojen markkinoilta.

Mayo Clinic-sivusto suosittelee, että aloe veraa voidaan käyttää ummetuksen lievittämiseen, mutta pienenä annoksena

Jos sinulla on Crohnin tauti, paksusuolitulehdus tai peräpukamia, ei aloe veraa kannata käyttää. Se voi vakavassa tilanteessa aiheuttaa vatsakramppeja ja ripulia. Aloe veraa ei myöskään kannata käyttää yhdessä lääkkeiden kanssa, sillä se saattaa heikentää lääkkeiden tehoa.

6. Sopii ihonhoitoon
Aloe veraa voi käyttää ihonhoidossa puhdistukseen ja kosteutukseen, sillä kasvilla itsellään on ominaisuuksia, jotka sitovat vettä. Lisäksi se sisältää paljon ihoa helliviä ainesosia.

7. Mahdollinen apu rintasyöpää vastaan
Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine on koonnut tutkimusaineistoa, jonka mukaan aloe veralla on potentiaalia hidastaa rintasyövän kasvua. Tämän teorian varmistamiseksi tarvitaan kuitenkin vielä lisää tutkimuksia.

Jaa hyvinvointia lisääviä uutisia ystäville!

Lähde: Healthline