Loppuvuodesta pärähtää käyntiin erilaisia alennuskampanjoita, joista yksi on Suomessa suosiotaan kasvattava Black Friday.

Yhdysvalloista lähtöisin oleva Black Friday on kotimaassaan kiitospäivän jälkeinen perjantai, jolloin ihmisiä on houkuteltu ostoksille suurilla alennuksilla. Ilmiö on levinnyt muuallekin maailmaan, ja Suomessa villitys on yleistynyt jopa koko viikon kestäväksi aleriehaksi.

Aleprosentit voivat kuitenkin sokaista. Houkutusten keskellä olisi syytä pitää pää kylmänä ja ostaa sitä, mikä lisää omaa hyvinvointia sekä mihin on varaa, jotta voi välttyä siltä, että alehuumaan jälkeen alkaa kaduttaa.

Säästöpankin vuosittaisen Säästämisbarometrin tämän vuoden tulokset paljastavatkin, että 60 prosenttia suomalaisista on katunut ostoksiaan jälkikäteen. Nuoret katuvat muita useammin ostoksiaan.

”Tämä on ymmärrettävää, sillä nuorella kulutuskäyttäytyminen ja oma persoona ovat vasta muodostumassa. Nuoret voivat myös ostaa enemmän sosiaalisesta paineesta, tai kun ’kaikilla muillakin on’. Nämä samat tekijät vaikuttavat kyllä ihan kaikkien ostoskäyttäytymiseen, etenkin alennusmyynneissä”, Säästöpankin pääekonomisti Henna Mikkonen muistuttaa.

Alle on listattu viisi Säästöpankin koostamaa tärkeää vinkkiä, jotta selviät alehuumasta ilman ostosmokia ja onnistut pitämään pääsi kylmänä.

Pohdi alehuumassa…

  • tarvitsetko oikeasti tätä tuotetta? Jos maksaisit tuotteesta myös täyden hinnan, voit ilolla ottaa vastaan tarjouksen ja ostaa tuotteen. Mutta jos ostat tuotteen vain, koska se on nyt ”halpa”, et todennäköisesti tarvitse tuotetta ja pärjäät ilmankin.
  • onko sinulla oikeasti siihen varaa? Muista, että Ferrari on Ferrari myös alennettuna. Kannattaa siis pohtia, oletko vain sokaistunut alennusprosentista. Katuisitko liian kallista ostosta vähän ajan päästä?
  • lisääkö ostos hyvinvointiasi? Säästöpankin mukaan omien arvojen mukaan kuluttaminen lisää tutkitusti eniten omaa hyvinvointia. Jos ostos on sellainen, että se pidemmän ajan kuluessa lisää hyvinvointiasi (kuten taloudellisesti fiksu sijoitus), se voi olla hyvä ostospäätös.
  • onko tarjous oikeasti hyvä? Älä hämäänny isoista aleprosenteista tai ”vain 1 tuote jäljellä” -mainoksista. Joskus myyjä on voinut jopa nostaa tuotteen alkuperäistä hintaa ennen alennusmyyntejä, jotta alennus näyttäisi mahdollisimman isolta. Tee taustatyöt hyvin. Joskus liian hyvä alennus on liian hyvä ollakseen totta.
  • vastuullisuutta. Suomalaiset nuoret pohtivat muita ikäryhmiä enemmän ostostensa vastuullisuutta, ja vastuullisuuden huomiointi on kansainvälisestikin kasvussa. Mieti, onko ostoksesi vastuullinen teko, josta on iloa pitkään, vai ostatko vain ostamisen ilon vuoksi?