Uutisissa on usein erilaisia listoja.

Nykyaikainen media näyttäisi olevan varsin pakkomielteinen erilaisten listauksien kanssa – löytyypä niitä Nainen.comin sivuiltakin useita – ja tälle on olemassa täysin hyvä syy: juttuja lukevat ihmiset ja heidän aivonsa pitävät listoista. Tiede kertoo näin.

Alle on listattu kolme syytä, miksi aivot pitävät listoista.

1. Ne sopivat tapaan, jolla käsittelemme tietoa

Kun aivot käsittelevät tietoa, ne tekevät sen tilallisesti. Ajattele asiaa näin: on vaikea muistaa ostoslistan sisältö vain koettamalla muistaa, mitä tarvitsee. Jos sen sijaan kirjoittaa paperille ostokset luettelona tai numeroi ne, ne muistuvat mieleen helpommin, jos ostoslista sattuisi jäämäänkin kotiin. Tämä johtuu siitä, että voimme muistella paperia ja sanojen paikkaa paperilla.

2. Haluamme kategorisoida asioita

Itse asiassa on vaikeaa olla kategorisoimatta jotakin heti, kun näemmä sen. Asioiden järjestäminen lyhyisiin ja erillisiin osiin auttaa ymmärtämään asian aluksi ja muistamaan sen myöhemmin. Voimme prosessoida tietoa paremmin, kun se on listana eikä rykelmänä, joten listat tuntuvat intuitiiviseltä.

3. Listat tuntuvat hyvältä

Tämä on listojen syvin vetovoima: se tunne, kun saat kaikki kohdat ruksittua listaltasi. Kahden psykologin, Claude Messnerin ja Michaela Wanken, tekemästä tutkimuksesta selvisi, että tunnemme olon paremmaksi, kun työmäärä vähenee. Mitä nopeammin voimme päättää jotakin, oli se sitten mitä lukea tai mitä syödä, sitä onnellisempia olemme. Ja tämä vahvistaa rakkautta listoja kohtaan. Muistelemme mielissään, että listalla ollut tehtävä on suoritettu sen sijaan, että se olisi jäänyt tekemättä.

Lähde: News.com.au