Päätös siitä, haluaako joskus saada lapsia, on jokaisen henkilökohtainen asia.

Yhä 2020-luvullakin ihmisissä voi herättää ihmetystä ja kummastusta, kun joku kertoo olevansa varma, ettei koskaan halua saada lapsia ja on vapaaehtoisesti lapseton. Aiheesta puhuessa kannattaisikin miettiä, mitä suustaan päästää.

PureWow on listannut kahdeksan esimerkkiä asioista, joita vapaaehtoisesti lapsettomalle ei pitäisi sanoa. Suomensimme ne alle, jotta osaat tarvittaessa varoa sanojasi ja vältät pahoittamasta vapaaehtoisesti lapsettoman läheisesi mielen.

”Sinusta tulisi nii hyvä vanhempi!”

Jos hän ei ole ilmaissut pienintäkään kiinnostusta vanhemmuutta kohtaan, tämä tuskin on sellainen kehu, jollaisena sitä yritetään sanoa.

”Eikö sinua pelota, että muutat mielesi?”

Perheen perustaminen on iso päätös, jota vapaaehtoisesti lapseton on varmasti miettinyt tarkkaan. Hän siis tuskin murehtii tätä asiaa eikä sinunkaan kannattaisi.

”Kuka huolehtii sinusta, kun olet vanhus?”

Ennen kuin päästät tämän suustasi, mieti oletko tästä todella huolissasi. Sen jälkeen mieti hetki sitä, kuinka moni iäkäs on jonkinlaisessa hoitokodissa, vaikka hänellä olisikin lapsia.

”Lapset tekevät elämästä merkityksellisempää.”

Tämä antaa kuvan, että läheisesi elämä olisi jotenkin vajaa tai puutteellinen ilman lapsia. Kenties itse ajattelit näin ennen kuin perustit perheen, mutta älä heijasta omia tunteitasi läheiseesi, joka on selvästi asiasta eri mieltä. Täyttä elämää voi elää niin lapsien kanssa kuin ilman lapsia!

”Mitä kumppanisi on mieltä päätöksestäsi?”

Tämä on parin välinen asia, jonka läheinen voi itse sinulle kertoa niin halutessaan eikä sen takia, että utelet. Sitä paitsi läheisesi todennäköisesti kävi asian läpi kumppaninsa kanssa ennen kuin he sitoutuivat toisiinsa.

”Etkö halua nähdä itseäsi toisessa ihmisessä?”

Itsensä rakastaminen on hyvästä, mutta tämä ei ole se paras mahdollinen kulma haastaa toista ihmistä hänen päätöksestään olla lapseton. Tämä on vähän narsistinen lähestymistapa.

”On niin siistiä, että tiesitte haluavanne tilaa olla itsekkäitä elämässänne. Hienoa!”

Kenties tätä voi yrittää sanoa kehuna, mutta ei ole cool vihjata, että läheisesi on itsekäs, koska ei halua lapsia. Päätöksen taustalla on joukko syitä eikä se ole kovin kehu, jos vihjaat pääsyyn olevan huoleton, itseensä keskittyvä elämä.

”Et tiedä, mitä on todellinen rakkaus on ennen kuin sinulla on lapsia!”

Vanhemman ja lapsen välillä on toki erityinen suhde. Läheisesi on kuitenkin päättänyt, ettei halua kokea sitä itse ja on tyytyväinen elämäänsä sellaisenaan.

Lähde: PureWow