Omeletteja tulee eri muotoisina, kokoisina ja versioina.

Onko yhtä oikeaa tapaa tehdä omeletti? Ei, mutta on monta tapaa tehdä omeletti väärin. Alla on listattu muutamia vinkkejä, jotka kannattaa pitää mielessä ensi kerralla, kun kokkailee omelettia.

1. Sekoitat kananmunat liian hellästi

Ei – kananmunat tulee vatkata voimakkaasti. Munat tulee vatkata niin, että keltainen ja valkoinen eivät enää erotu toisistaan. Tee seoksesta siis mahdollisimman tasainen ja kuohkea.

2. Lisäät maitoa joukkoon

Ei – kun lisäät maitoa kananmunien joukkoon, munista tulee sitkeitä ja limaisia. Jätä kerma, maito tai vesi pois, ja tee omeletti siis vain kananmunista.

3. Teet omeletin isolle porukalle

Ei – tämän nimi on munakas. Täydelliseen, yhden hengen omelettiin käytetään kaksi tai kolme kananmunaa (tai kaksi kananmunaa ja yksi valkuainen).

4. Käytät mahdollisimman isoa pannua

Ei – jos käytät isoa pannua, kananmunistasi tulee todella ohuita ja ne hajoavat, kun yrität lisätä täytteitä. Käytä siis pienempää pannua ja varmista vielä, että pannu on teflon-pintainen, ellet halua olla masokisti.

5. Valmistat omeletin liian kuumalla

Ei – mikäli pannu on liian kuumalla, omeletista tulee ylikypsä tai omeletin pohja palaa ja päällinen jää veteläksi. Lämmitä voi keskilämmöllä sulaksi ja lisää sitten kananmunat.

6. Et koske omelettiin paiston aikana

Ei – omelettia tulisi liikutella jatkuvasti, esimerkiksi puukauhan avulla. Näin kaikki mahdollinen kananmuna tulee kosketuksiin pannun kanssa. Kun omeletti on melkein valmis, voit vielä kääntää aavistuksen pannua, niin että juokseva päällinen leviää kosketuksiin pannun reunojen kanssa – näin saat kauniit, pitsimäiset reunat omeletille.

7. Lisäät täytteiksi mitä vain

Ei – täytteidesi tulisi olla paistettuja ennen kuin lisäät ne omeletin päälle. Varmista, että paistat kosteammat täyteainekset, kuten sienet, tomaatit ja pinaatin erittäin hyvin, jos et halua vetistä omelettia. Käytä myös vain n. 2 ruokalusikallista täyteaineksiasi tai muutoin omeletti rikkoutuu, kun taitat sen.

Lähde: Bon Appétit