Jos istut aloillasi tietokoneella suuren osan päivästä, kannatta nämä tavat ottaa osaksi päivääsi.

Jatkuvan istumisen haitoista on tehty monenlaisia tutkimuksia ja jos istumiseen yhdistetään vielä tietokoneen ääressä oleminen, voi hyvinvointisi todella kärsiä. Välttääksesi niin selkäkipua, niskasärkyä, silmäongelmia ja muita vaivoja, kannattaakin ottaa tiettyjä tapoja osaksi rutiinejasi ja päivääsi.

Alla on 7 asiaa, jotka sinun kannattaa tehdä, jos istut koneen ääressä kaiket päivät.

1. Asettele tietokone täydellisesti

Tietokoneen sijainti silmiesi suhteen on tärkeää. Jos katsot liian alas, voi se aiheuttaa selkä- ja niskakipua ja jos taas katsot ylös, voi se aiheuttaa silmien kuivumista. Asettele siis tietokoneesi pöydälle niin, että katsot näyttöä alaspäin korkeintaan kymmenen asteen kulmassa.

2. Muista juoda vettä

Veden juominen on olennaista terveyttäsi ajatellen, mutta siinä on myös se hyvä puoli, että joudut välillä nousemaan pois tietokoneen äärestä hakemaan lisää vettä – sekä käymään vessassa.

3. Muista tauot

Laita esimerkiksi puhelimeesi hälytys soimaan tunnin välein, jotta muistat pitää tauon ja nousta hieman jalottelemaan.

4. Ota ilo irti hyötyliikunnasta

Esimerkiksi jos työpaikallasi on useampi kerros, käytä hissin sijaan portaita. Tai jos kuljet töihin/opiskelemaan autolla, pysäköi autosi hieman kauemmas, niin saat käveltyä enemmän. Kun vietät paljon aikaasi (tietokoneen ääressä) istuen, vähäinenkin kävely auttaa pitämään verenkierron liikkeessä ja lihakset toiminnassa.

5. Laita teksti näkymään kunnolla

Aina kun voit, laita ruudulla näkyvän tekstin kirjasinkoko suuremmaksi. Jos teksti on liian pienellä, siristelet silmiäsi ja se väsyttää silmiäsi ja voi aiheuttaa päänsärkyä.

6. Muista räpytellä silmiä

”Kaikkihan niin tekevät”, on helppoa ajatella. Mutta jos teet vietät päiväsi tietokoneen ääressä, sinun pitäisi räpytellä silmiäsi enemmän, koska näytön tuijottaminen tarkoittaa, että yleensä räpyttelet silmiäsi vain kolmanneksen siitä kuin muuten. Koeta siis tietoisesti sulkea ja avata silmiäsi tiheämmin ja lopulta et joudu enää edes ajattelemaan asiaa – se tulee luonnostaan. Koeta myös noudattaa 20-20-20-sääntöä eli 20 minuutin välein tuijota 20 jalan päässä (eli kuuden metrin) olevaa kohdetta 20 sekuntia.

7. Anna silmien levätä

Vaikka kuinka houkuttelisi alkaa tuijottaa televisiota, kun aika tietokoneen ääressä on tullut täyteen, on parempi antaa silmille taukoa. Näytön tuijottaminen koko päivän ajan heikentää näköäsi sekä aiheuttaa muita silmäongelmia Computer Vision Syndrome -termin alla. Joten sarjamaratonin sijaan yksi jakso ja kierros korttelin ympäri -idea voi olla ihan hyvä ottaa tavaksi.

Lähde: PureWow