Kipulääkkeiden pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa monenlaisia haittavaikutuksia.

Kun jokin kipu iskee, tulee yleensä mentyä vaistomaisesti kohti lääkekaappia hakemaan lääkettä, joka lievittää kipua. Kyseessä voi olla esimerkiksi selkäkipu, urheilemiseen liittyvä kipu, hammassärky tai pääkipu. Niin ei aina kannattaisi tehdä, koska on olemassa monta luonnosta löytyvää lääkettä, jotka auttavat erilaisiin särkyihin.

Viisi luonnosta löytyvää kipulääkettä, joita kannattaa kokeilla

Neilikka

Neilikkaa voidaan käyttää pahoinvoinnin ja flunssan oireiden lievittämiseen. Se voi myös auttaa lievittämään päänsärkyä, niveltulehduksesta aiheutuvaa kipua sekä hammassärkyä.

Neilikkaa ei kuitenkaan pidä käyttää pitkäaikaisena ratkaisuna hammassärkyyn, koska sillä voi olla ikeniin haitallisia vaikutuksia.

Inkivääri

Inkiväärissä on kaksi tulehdusta ehkäisevää kemikaalia. Ne ovat gingeroleja ja shogaoleja , joista jälkimmäiset ovat tehokkaampia ja niitä löytyy enimmäkseen kuivatusta inkivääristä.

Inkiväärin juurta käytetään mm. aasialaisessa keittiössä. Monet ihmiset ovat huomanneet, että siitä on apua tulehdukseen, reumaan ja nivelrikkoon.

Inkivääri auttaa myös lihaskipuun. Se lievittää myös kuukautiskipuja.

Kapsaisiini

Monet ajankohtaiset voiteet sisältävät kapsaisiinia, joka on chilipaprikasta löytyvää kemikaalia, jonka uskotaan vähentävän kipuherkkyyttä.

Kapsaisiinia voidaan käyttää niveltulehduksen ja muiden kivuliaiden tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoitoon.

Eukalyptusöljy

Eukalyptuksen lehdistä valmistettuja kääreitä voidaan käyttää hoitona erilaisiin kehon särkyihin, vilustumisoireisiin, kuten nenän tukkoisuuteen ja kuumeen alentamiseen. Se kuitenkin ärsyttää silmiä, joten sitä käytettäessä on varottava silmiä.

Monet käyttävät sitä, jotta se auttaisi väsymykseen, päänsärkyyn, vilustumisoireisiin, poskiontelotulehduksen oireisiin sekä vähentämään myös lihaskipuihin ja astmaan liittyviä ikäviä oireita.

Eukalyptusöljyä voidaan käyttää myös rauhoittamaan ja suojaamaan tulehtunutta ihoa.

Kurkuma

Inkiväärin sukulainen kurkuma sisältää kemiallista kurkumiinia, jota on pitkään käytetty Etelä -Aasian ayurveda -lääketieteessä antioksidanttina ja ruoansulatuksen apuna.

Yksi sen tärkeimmistä ominaisuuksista erityisesti kivunlievityksessä on se, että se toimii tulehdusta ehkäisevänä aineena sen lisäksi, että sen sisältämät antioksidantit edistävät yleistä terveyttä

Jopa hyvin pienet määrät kurkumiinia ovat osoittautuneet yhtä tehokkaiksi kivunlievittäjiksi kuin ibuprofeenia sisältävät kipulääkkeet.

Lähde: Healthista