Elintarvikebrändin tutkimuksessa tunnistettiin neljä pysyvämpää joulunviettäjätyyppiä.

Suomalainen perinnejoulu elää vahvana vuodesta toiseen, sillä tutkimuksen mukaan perinteinen joulu viehättää yhä valtaosaa suomalaisista, kun taas joka viides on avoin muutoksille. Saarioisten teettämän joulututkimuksen mukaan suomalaisten joulua kuvaa eniten perhekeskeisyys, herkullinen ruoka sekä perinteisyys.

Saarioinen tutki suomalaisten erilaisia joulunviettotapoja ja tunnisti yhteensä neljä erilaista joulupersoonaa, jotka erottaa asenne perinteitä kohtaan sekä tapa löytää tie joulutunnelmaan. Suomalaisten joulutyyppejä ovat rauhoittujat, suojelijat, rentoutujat ja uudistajat.

Joulututkimuksen mukaan enemmistö suomalaisista kuuluu joulutyypiltään rauhoittujiin. Rauhoittujille joulun ydin on pysähtymistä kiireen keskellä ja heistä valtaosalla on joulunvietossaan paljon aiemmilta sukupolvilta periytyneitä traditioita.

Saarioisten mukaan rauhoittujat eivät ota joulun tekemisestä paineita ja tekevät siksi keskivertoa vähemmän jouluvalmisteluja. Herkulliset, perinteiset jouluruoat ovat tärkeitä, ja yli puolet rauhoittujista uskookin, ettei oma joulupöytä ole muuttumassa.

”Rauhoittujien joulukausi keskittyy joulunpyhiin, jolloin he viihtyvät mieluiten itsekseen tai vain lähimpien perheenjäsenien seurassa. Jouluruokaa syödään vasta pyhinä, ja heidän pöydässään korostuvat klassikkoherkut eli kinkku sekä peruna- ja porkkanalaatikko”, Saarioisen kuluttajakokemuksen johtaja Tia Yrjölä kertoo.

Uusia makumaailmoja ja reseptejä

Rauhoittujien jälkeen Suomesta löytyy eniten joulun suojelijoita, jotka Saarioisten mukaan ovat todellisia joulumielen lähettiläitä; he aloittavat jouluvalmistelut ajoissa, ja tunnelmaa rakennetaan aktiivisesti pitkin kautta. Suojelijoiden joulupöydät notkuvat niin perinteisiä jouluruokia kuin oman perheen jouluisia vakioherkkuja.

Seuraavana vuorossa ovat rentoutujat, joista lähes kolmannes tuo joulupöytään uusia makumaailmoja. Saarioisten mukaan uutta twistiä joulupöytään tuovat myös perinteisten laatikkojen tuunaus ja jouluruokien hävikin vähentäminen tuunaamalla.

Rentoutujien tapaan avoimempaa ääripäätä edustavat myös uudistajat, jotka aktiivisesti kokeilevat erilaisia reseptejä ja uutuuksia. Uudistajat näkevät joulun loputtomana mahdollisuuksien keitaana ja yli neljännes heistä uskoo, että omasta joulupöydästä löytyy lähivuosina lisää kasvisvaihtoehtoja.