Pikkusuolaisesta tulee usein mieleen epäterveelliset herkut, mutta eivät niistä kaikki ole sellaisia.

Tässä alla on peräti 16 pikkusuolaista herkkua, jotka ovat myös terveellisiä. Suola ei tietysti ole terveellistä, mutta niitä ei kannata lisätä näihin liikaa tai sitä ei välttämättä tarvitse itse mennä enää lisäämään lainkaan.

1. Suolatut makadamiapähkinät

Suolatut makadamiapähkinät ovat täydellinen yhdistelmä kermaista, rapeaa tekstuuria ja suolaista makua, joka varmasti tyydyttää suolahimon.

Sen lisäksi, että suolatut makadamiapähkinät ovat miellyttävän suolaisia, ne ovat täynnä ravinteita, kuten terveellisiä rasvoja, proteiineja, kuituja, vitamiineja ja mineraaleja.

Makadamiapähkinät sisältävät erityisen paljon mangaania eli mineraalia, joka on välttämätöntä luiden terveydelle, aineenvaihdunnalle, hermostolle ja immuunijärjestelmälle sekä lisääntymishormonien toiminnalle. Se toimii myös antioksidanttina ja suojaa kehon soluja vaurioilta.

Makadamiapähkinät sopivat hyvin hedelmien kanssa syötäväksi.

2. Sardiinit

Sardiinit ovat yksi ravinnepitoisimmista elintarvikkeista, joita voit syödä. Lisäksi ne ovat suolaisia.

Sardiinit sisältävät runsaasti B12- ja D-vitamiineja, kalsiumia, rautaa ja seleeniä. Ne ovat myös erinomainen anti-inflammatoristen omega-3-rasvojen lähde.

Ihmisillä, jotka syövät runsaasti omega-3-rasvoja, on pienempi riski sairastua sydänsairauksiin ja kuolla sydänsairauksiin.

Sardiini sopii hyvin nautittavaksi vihannesten ja keksien kera.

3. Kotitekoiset bataattisipsit

Perunalastujen syöminen ei tee hyvää terveydelle ja se voi lisätä sairausriskiäsi. Onneksi on terveellisempiä vaihtoehtoja, kun kaipaa suolaisia ​​perunalastuja.

Esimerkiksi ravintopitoisten bataattisipsien syöminen voi tyydyttää perunasipien himon.

4. Oliivit

Oliivit ovat täydellinen valinta, jos etsii suolaista välipalaa, joka tarjoaa ravitsemuksellisia etuja.

Tutkimukset osoittavat, että oliivit ovat täynnä fenoliyhdisteitä ja flavonoideja. Fenoliyhdisteet ovat antioksidantteja, jotka auttavat soluja suojaamaan vaurioilta ja tulehduksilta.

Oliivit sopivat yhteen esimerkiksi juustojen kanssa, jolloin saadaan vähähiilihydraattinen suolainen välipala.

5. Edamame

Edamame-pavut ovat kypsymättömiä soijapapuja, jotka yleensä keitetään tai höyrystetään.

Edamame on herkullinen ja täyttävä välipala. Sen päälle voidaan ripotella suolaa ja muita mausteita.

Edamame on hyvä kasvipohjaisen proteiinin ja kuidun sekä vitamiinien ja mineraalien lähde, kuten folaatin, magnesiumin, kuparin ja kaliumin.

6. Vuohenjuusto ja kasvikset

Jos kaipaat suolaista, kermaista välipalaa, vuohenjuusto voi olla erinomainen valinta.

Vuohenjuusto sisältää runsaasti proteiinia ja terveellisiä rasvoja. Lisäksi sen yhdistäminen kuitupitoisten vihannesten, kuten porkkanoiden, parsakaalin kukkien ja sellerin, saa tehtyä vieläkin kylläisemmän olon.

7. Kasvissipsit 

Kasvissipsit ovat yksi suosituimmista vaihtoehtoja suolaisille välipaloille. Esimerkiksi lehtikaalisipsit ovat erittäin terveellisiä. Samoin myös monet vihannekset, kuten bataatti, joka tässä mainittiinkin jo aiemmin. Myös porkkanasta tehdään sipsejä.

8. Suolatut avokadoviipaleet tai guacamole

Avokadot tarjoavat monenlaisia suotuisia ​​terveysvaikutuksia. Ne ovat täynnä tärkeitä ravintoaineita, kuten folaattia, magnesiumia, kaliumia, terveellisiä rasvoja ja kuitua. Niiden päälle voi ripotella vähän suolaa.

9. Suolattu pähkinävoi

Kun etsit jotain suolaista, johon voisit kastaa hedelmiä tai vihanneksia, suolattu pähkinävoi voisi olla se mitä etsit. Kokeile upottaa siihen esimerkiksi mansikoita tai omenoita.

10. Kananmunat

Munat ovat yksi ravitsevimmista elintarvikkeista, joita löytyy. Niiden päälle voi ripotella suolaa. Ne voi syödä keitettynä tai vaikka paistettuna munakkaan muodossa. Niistä löytyy paljon proteiinia, B2-vitamiinia B12-vitamiinia, seleeniä, fosforia, sinkkiä ja rautaa.

11. Parmesanilastut

Jos olet kyllästynyt pelimerkkeihisi, kokeile parmesaanilastuja.

Parmesanilastut ovat ohutta ja rapeaa syötävää, jotka on valmistettu vain yhdestä ainesosasta – parmesaanijuustosta. Nämä proteiini- ja rasvapitoiset lastut voi ostaa valmiina tai valmistaa itse.

12. Paahdettuja kikherneitä

Paahdetut, suolatut kikherneet sisältävät runsaasti kuitua

Kikherneissä on paljon folaattia, rautaa, mangaania ja magnesiumia eli mineraaleja, jotka puuttuvat monien ihmisten ruokavaliosta.

13. Keitto

Keitto on lämmin, täyteläinen, monipuolinen välipalavalinta, josta voi nauttia milloin tahansa päivästä. Kana- tai vihanneskeitto on erinomainen valinta, kun tekee mieli jotain suolaista.

14. Täytetyt taatelit pähkinävoin ja merisuolan kanssa

Taatelit tarjoavat herkullisen kuitulähteen, kun taas pähkinävoi on täynnä terveellistä rasvaa ja proteiinia. Näiden kahden ruoan yhdistäminen saa aikaiseksi tasapainoisen ja herkullisen välipalan.

15. Kasvikset ja kana

Varmistamalla, että suolaisessa välipalassa on riittävästi proteiinia, kana kasvisten kera voisi olla silloin myös hyvä vaihtoehto.

16. Popcornit

Popcorn on yksi rakastetuimmista suolaisista välipaloista, joka ei ole ihme. Niiden syöminen tyydyttää helposti pikkusuolaisen himon. Niissä on vähän kaloreita ja ne ovat paljon terveellisempi vaihtoehto kuin esimerkiksi perunasipsit.

Lähde: Healthline