Kansainvälistä naistenpäivää vietetään 8. maaliskuuta.

Naistenpäivä on nykyisin maailmanlaajuinen juhlapäivä, jolloin juhlitaan inspiroivia naisia ja heidän saavutuksiaan. The Mirror listasi mielenkiintoisia faktoja naistenpäivään liittyen. Tiesitkö sinä näitä?

1. Naistenpäivän juuret ovat kampanjoinnissa naisten paremman palkan ja äänioikeuden puolesta.

2. Ensimmäistä kansainvälistä naistenpäivää juhlittiin Amerikassa 28. päivä helmikuuta 1909.

3. Naistenpäivä sai alkunsa Clara Zetkinin ideasta, jonka hän esitteli International Conference of Working Women -konferenssissa.

4. Vuonna 1911 maaliskuun 19. päivänä kansainvälistä naistenpäivää juhlittiin ensimmäistä kertaa Itävallassa, Tanskassa, Saksassa ja Sveitsissä. Yli miljoona ihmistä osallistui naisten puolesta kampanjointiin, joka koski naisten työntekoa, äänioikeutta, koulutusta, julkisia virkoja ja syrjintää.

5. Venäjällä juhlittiin ensimmäistä kansainvälistä naistenpäivää helmikuussa 1913. Vuonna 1965 päivästä julistettiin juhlapäivä, jolloin ei tehdä töitä.

6. Kansainvälinen naistenpäivä siirrettiin maaliskuun 8. päivälle, ja se on pysynyt samana ajankohtana kansainvälisenä juhlapäivänä sittemmin.

7. Vuonna 1975, Yhdistyneet Kansakunnat antoi kansainväliselle naistenpäivälle virallisen hyväksynnän ja alkoi sponsoroimaan sitä.

8. Amerikassa koko maaliskuu on omistettu ”Naisten Historialliseksi Kuukaudeksi” (engl. Women’s History Month).

9. Kansainvälinen naistenpäivä on virallinen juhlapäivä 15 eri maassa, kuten Kiinassa, Ukrainassa ja Vietnamissa.

10. Viime vuosien aikana Google on huomioinut juhlapäivän ja muuttaa hakukonesivun logoa teeman mukaiseksi.

Lähde: The Mirror

Kommentit

Kommenttia