Näillä teoilla voi saada lisää positiivisuutta elämään.

Ikäkriisi voi iskeä keneen tahansa ja etenkin pyöreitä täyttäessä moni pysähtyy miettimään elämäänsä: mitä olisi voinut tehdä toisin, mitä haluaisi vielä saavuttaa ja niin edelleen. Esimerkiksi realitytähti Kourtney Kardashian oli tässä tilanteessa, kun hän täytti 40 vuotta keväällä, kun taas Sinkkuelämää-kirjan tehnyt Candace Bushnell, 60, avautui katuvansa, että valitsi uran lasten sijaan.

Tällaisiin pohdintoihin on helppo samaistua, mutta vielä on aikaa saavuttaa paljon asioita, muistuttaa Pure Wow. Sivusto listasikin inspiroivia, positiivisia elämänmuutoksia, joita voi tehdä milloin tahansa – olipa syntymäpäiväkakun päällä kynttilöitä 20, 50 tai 70 – ja suomensimme muutosvinkit alle.

 1. Päästä irti kaunasta ja katkeruudesta. Pure Wow’n mukaan runoilijat ja filosofit sanovat, että anteeksianto on lahja, jonka annat itsellesi, ja kuinka anteeksianto on jumalaista. Lääkärit sen sijaan sanovat, että se johtaa ahdistuksen ja masennuksen vähenemiseen ja parempaan vastustuskykyyn. Oscar Wilde sanoi: ”Anna aina anteeksi vihamiehillesi, mikään ei ärsytä heitä niin kuin se.” Huonoja puolia tässä ei siis ole.
 2. Tee sovinto. Tämä käy hyvin yksiin yllä olevan kohdan kanssa. Odd Girl Out -kirjan tehnyt Rachel Simmons uskoo sovinnon tekemiseen itsensä ja oman henkilökohtaisen kasvun takia. Pure Wow’n mukaan hän neuvoo tekemään selväksi päällimmäisen syyn, miksi pyydät anteeksi: teetkö sen korjataksesi rikkoutuneen ihmissuhteen vai koska tunnet henkilökohtaista, moraalista velvollisuutta omaan virheeseesi? Varaudu siihen, ettei sovintoa synny etkä saa anteeksi. Sitten pyydä anteeksi joka tapauksessa ja anna anteeksi itsellesi.
 3. Paranna yöuniasi. Unitottumukset syntyvät lapsuudessa ja aikuisena niitä voi olla todella vaikea muuttaa. Ikääntyessä on myös usein vaikeampi nukahtaa ja pysyä unessa. Pure Wow’n mukaan on kuitenkin monia helppoja niksejä, joilla voit opetella nukkumaan paremmin, tästä yöstä alkaen: 1. kirjoita ylös ahdistuksiasi ja huoliasi huolipäiväkirjaan, jolloin siirrät niitä mielestäsi paperille. 2. Jätä puhelimesi yöksi toiseen huoneeseen, sillä jopa latausvalo voi olla stimuloiva. 3. Avaa makuuhuoneen ovi, laske huoneen lämpö 19 asteeseen ja hanki ilmaa puhdistava kasvi. 4. Aloita toistuva, lohdullinen iltarutiini (lukemista, meditaatiota, itsestä huolehtimista yms). 5. Pidä yllä uniaikataulua, mikä tarkoittaa heräämistä ja unille menoa samaan aikaan päivittäin. 6. Jos kaikki muu epäonnistuu, makoile sängyssä ja koeta kovasti olla nukahtamatta. Tätä kutsutaan paradoksaaliseksi tarkoitukseksi/aikeeksi ja se Pure Wow’n mukaan toimii yllättävän hyvin.
 4. Opettele soitamaan jotain soitinta. Grammy-gaalassa helmikuussa Cardi B:n kanssa esiintynyt pianisti Chloe Flower on todennut jonkin soittimen opettelusta aikuisiällä näin: ”Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa tai aloittaa uudelleen. Yksi tunti viikossa on todella hyvästä sinulle.” Soittamaan opetteleminen – tai jopa kokeileminen ja soittaminen aivan miten sattuu – harjoittaa aivoja, parantaa muistia ja voi auttaa ehkäisemään dementiaa.
 5. Opettele uusi kieli. Iäkkäämmät oppijat saattavat joutua tekemään töitä enemmän tehdäkseen aksentistaan täydellisen, mutta sanastoa he oppivat helpommin kuin nuoret. Monikielisyys voi jopa viivästyttää dementiaa 4,5 vuodella.
 6. Nauti yksin olemisesta ja omasta ajasta. On niin monia seikkoja, joita on ihana tehdä yksin: lukeminen, kirjoittaminen, vaahtokylpy, sarjamaratonit… Tutkimukset ovat osoittaneet, että sinkut elävät pidempiä, onnellisempia, terveempiä ja seksikkäämpiä elämiä kuin naimisissa olevat ihmiset. Sinkkuutta, omaa aikaa ei enää vieroksuta eikä niin tule leimatuksi, vaan sitä juhlistetaan. Pure Wow’n mukaan vaikka olisi pitkässä parisuhteessakin, jossa on lapsia, joita on hetkeksi paennut suihkuun syödäkseen rauhassa makkaran, voi jokainen varmasti omaksua oman ajan hyvät puolet.
 7. Vaihda uraa. Kyllä, uraa ja alaa voi vaihtaa myöhemmälläkin iällä. Pure Wow’n mukaan entinen taitoluistelija ja aikakauslehtitoimittaja Vera Wang päätti ryhtyä hääpukujen suunnittelijaksi 40-vuotiaana. High schoolissa englantia opettanut Joy Behar oli myös 40-vuotias, kun hän kokeili stand up -komediaa. Ohjaaja Ava DuVernay oli ennen tiedottaja ja kokki Julia Child ei ollut koskaan kokannut ateriaa ennen kuin täytti 32: ”Siihen asti, minä vain söin.”
 8. Yksinkertaista elämääsi. Tiesitkö, että meillä on tapana käyttää vain 20 prosenttia siitä, mitä vaatekaapissamme on, mutta naiset ovat alttiimpia pakonomaiseen ostoshäiriöön? Tai että liian monet lukujärjestyksen ulkopuolella järjestetyt, ohjatut vapaa-ajan aktiviteetit voivat olla haitaksi lasten kehitykselle ja hyvinvoinnille? Ja että Maailman terveysjärjestö WHO on virallisesti tänä vuonna tunnistanut burnoutin todellisena syndroomana, joka johtuu työstressistä? Pure Wow’n mukaan on siis virallista: JOMO (joy of missing out) on uusi FOMO (fear of missing out).
 9. Ajattele positiivisemmin. Yksi sana: kiitollisuuspäiväkirja. Kirjoita ylös asioita, joista olet kiitollinen – se jo voi riittää muuttamaan elämää paremmaksi ja positiivisemmaksi.
 10. Muuta suhdettasi alkoholiin, sokeriin tai kofeiiniin. Tai johonkin muuhun, mikä on sinulle epäterveellistä. Onnellisuusasiantuntija Gretchhen Rubin kirjoitti alkoholista luopumisesta näin: ”Se on yksi tärkeimmistä aikuisuuden salaisuuksista: vaikka jokin on jollekin hauskaa, ei se tarkoita, että se on hauskaa minulle – ja päinvastoin.” Kokeile, mikä toimii sinulle parhaiten eliminoinnin kautta.
 11. Leikittele tyylilläsi ja kokeile rajoja. Jos haluat kokeilla leopardikuosia, lenkkareita mekon kanssa tai neonvärissä hehkuvaa ponnaria, älä siirrä sitä odottamaan ja ajattele, että ”No, kokeilen sitä jonain päivänä.” Miksi odottaa? Kokeile sitä nyt!
 12. Syö enemmän kasviksia. Tämä ei tarkoita, että pitäisi ryhtyä heti vegaaniksi tai edes kasvissyöjäksi. Jos sinulla ei ole tapana syödä juuri kasviksia tai vihanneksia, jo vanhan kunnon lautasmallikin noudattaminen on alku. Lautasmalli kehottaa täyttämään puolet lautasesta kasviksilla.
 13. Vähennä aikaa puhelimen parissa. Teknologia- ja bisneskolumnisti Kevin Roose kirjoitti omasta ruuturiippuvuudestaan New York Timesissa ja tähän voinee moni samaistua: ”Huomasin, etten pysty lukemaan kirjoja, katsomaan pitkiä elokuvia tai käymään pitkiä, keskeytyksettömiä keskusteluita.” Hän otti lääkkeeksi muun muassa ’digitaalisen sabatin’, jolloin yhtenä päivänä viikossa puhelinta ei käytetä ja hän muutti lukitusnäyttönsä kysymään ’Miksi? Miksi nyt? Mitä muuta?’ aina, kun hän koetti käyttää puhelintaan. Pure Wow huomauttaa, että tällaisista kysymyksistä voisi olla jokaiselle hyötyä.
 14. Eroa myrkyllisestä ystävästä. Tutkimukset sanovat, että ihmisillä on taipumus pitää kiinni ystävyyssuhteista, joihin on antanut paljon aikaa, vaikka niistä ei enää olisi iloa. Sanotaan, että elämä on liian lyhyt. Jos siis huomaat merkkejä myrkyllisestä ihmissuhteesta, on luultavasti parempi luopua sellaisesta ihmissuhteesta.
 15. Uudista tyyliäsi. Olipa se sitten vaatetyyli tai hiustyyli, voi muutoksia tehdä milloin tahansa!
 16. Palaa koulunpenkille. Jos haluat oppia uutta ja kehittää taitojasi tai opiskella uuden ammatin, miksi et tekisi sitä? Jos siihen on mahdollisuus, anna mennä!
 17. Hoida raha-asiasi kuntoon. Talousterapeutti Brad Klontz vannoo, että ensimmäinen askel on lukea kirja – mikä tahansa kirja – henkilökohtaisten raha-asioiden hoitamisesta.
 18. Ota meditointi tavaksi. Eat, Prey, Love -kirjan tehnyt Elizabeth Gilbert totesi vasta, että hänellä kesti 20 tai 30 vuotta yrittää, mutta viimein hän oppi meditaatiotavan, kiitos meditaatiosovlelusten. ”Taivas, jos aina olisi ollut sovelluksia, olisin pystynyt meditoimaan vuosikausia sitten”, hän sanoi.
 19. Ala kuntoilla. Jo hidas kävelylenkki päivittäin tekee sinulle hyvää. Liikuntaa voi lisätä milloin tahansa, jos vain fyysinen kunto sen sallii. Pure Wow’kin kertoo naisesta, joka harjoitteli ensimmäistä maratooniaan varten kuusikymppisenä.
 20. Pidä itsestäsi. Näyttelijä Gwyneth Paltrow on tiivistänyt ikääntymisen, vaihdevuodet ja käsityksen menettämisen siitä, että olet edelleen seksuaalinen olento, tällä tavalla: ”Onneksi samaan aikaan tapahtuu se, että alat pitää itsestäsi. Minun mielestä sitä päätyy pisteeseen, missä tavallaan kauneutesi tavallaan hiipuu ja sisäinen kauneutesi on todella tulossa esiin.”

Lisää vinkkejä löydät täältä.

Lähde: Pure Wow