Raskaana olevilla naisilla on lisääntynyt riski saada veritulppia, mutta tutkimus paljastaa riskin pysyvän korkeana vielä synnytyksen jälkeenkin.

Raskaana olevien naisten veritulppariski pysyy normaalitasoa korkeampana vielä 12 viikkoa synnytyksen jälkeenkin. Tämä on kaksi kertaa pidempään kuin aiemmin on luultu.

Tieto on saatu tutkimuksesta, johon osallistui yli 1,6 miljoonaa naista, jotka synnyttivät Kalifornian sairaaloissa vuosien 2005 ja 2010 välillä. Näistä naisista noin tuhannella oli veritulppa, mukaan lukien heidät, jotka saivat halvauksen, sydänkohtauksen tai syvän laskimotukoksen tulpastaan.

Tutkijoille selvisi, että naisten veritulppariski oli korkeimmillaan synnytyksen aikaan. Riski pysyi noin 11 kertaa normaalia korkeampana ensimmäisen kuuden viikon aikana synnytyksen jälkeen ja 2,2 kertaa korkeampana seitsemästä 12 viikkoon synnytyksen jälkeen.

Tutkimuksen mukaan viikkojen 13-18 aikana riski laskeutui suurin piirtein normaalille tasolle.

”Vaikka nämä komplikaatiot ovat todella harvinaisia, ne voivat olla katastrofaalisia. On tärkeää, että kaikki tietävät sen oireet”, kertoo tutkimusta tehnyt lääkäri Hooman Kamel, neurologian apulaisprofessori New Yorkista.

Jos ihmiset kokevat oireita, kuten rintakipua, hengitysvaikeuksia, turvotusta tai kipua yhdessä jalassa tai äkillistä ankaraa päänsärkyä, heidän kannattaisi Kamelin mukaan hakeutua lääkärin pakeille.

”Nämä pitäisi ottaa vakavasti joka kerta, mutta etenkin raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen”, Kamel sanoo.

Riski veritulpille kasvaa raskauden aikana, koska estrogeenihormoni lisääntyy ja veren hyytymistekijöissä tapahtuu muutoksia. Synnytyksen jälkeen hormonitasot palautuvat normaaleiksi seuraavien kuukausien aikana.

Raskaus ei ole kuitenkaan ainoa tila, joka nostaa veritulppariskiä. Esimerkiksi liihalihavuus, syöpähoidot ja sydän- tai keuhkotaudin sairastaminen voivat lisätä riskiä veritulppaan.

Veritulppatutkimus esiteltiin American Stroke Associationin kansainvälisessä halvauskonferenssissa.

Lähde: LiveScience