Vauvoja laitetaan paljon alulle joulun aikaan – näistä syistä se johtuu

Moni tulee raskaaksi juuri joulun pyhien aikaan ja taustalla on muutama vaikuttava tekijä.

Syksy on kiireistä aikaa synnytysosastoilla, sillä lapsia syntyy paljon etenkin syyskuussa, kertoo brittilehti Metro. Kun odotusaika kestää 9 kuukautta, on helppo tehdä päätelmä siitä, että moni syksyn lapsista on laitettu alulle juuri joulun aikaan.

Miksi sitten niin moni tulee raskaaksi jouluna? Tälle on Metron mukaan muutama syy, joista ensimmäinen on se, että jouluna ihmisillä on vapaata, jolloin seksin harrastamiseen löytyy paremmin aikaa kuin normaalin arjen keskellä.

Joulun aikaan on myös paljon juhlia, mikä yleensä tarkoittaa alkoholin nauttimista, mikä vuorostaan laskee estoja, lisää seksuaalista aktiivisuutta ja saattaa saada unohtamaan ehkäisyn eikä pyhäpäivinä ole välttämättä mahdollista saada ehkäisyvälineitä tai jälkiehkäisyä.

”Useat naiset, joiden kanssa olemme puhuneet, kertovat olevan erityisen vaikeaa saada heidän tarvitsemaansa ehkäisyä joulun aikaan, koska lääkäriin tai apteekkiin ei välttämättä pääse tai he ovat saattaneet unohtaa käyttämänsä ehkäisyn kotiin, jos ovat matkustaneet toisaalle joulun viettoon”, British Pregnancy Advisory Service -järjestön Clare Murphy kommentoi.

Myös säällä on vaikutuksensa. Kun on ulkona on kylmempi ja ihmiset mieluummin nauttivat mukavasta olosta kotisohvalla rakkaansa kanssa ulos menemisen sijaan, voi Metron mukaan joulun ajan säälläkin olla näin oma roolinsa raskaaksi tulemisessa.

Journal of Obstetrics and Gynecologyssa julkaistu tutkimus on paljastanut, että raskaaksi tuleminen onnistuu paremmin talvella. Tutkimus selvitti, että siittiöiden laatu usein heikkenee kesällä, kun taas muutokset päivänvalon pituudessa voivat vaikuttaa munasolujen laatuun ja siihen, miten todennäköisesti ne kiinnittyvät.

On vielä yksi selitys sille, miksi raskaaksi tuleminen voi olla niin yleistä joulun aikaan.

”Tärkein asia on se, että jos hedelmöitys on marraskuun tai joulukuun aikana, lapsi syntyy elokuussa tai syyskuussa, jolloin tuoreiden hedelmien ja vihannesten saatavuus on huipussaan ja silloin lapsen voi viedä ulos. Joten se käy järkeen darwinistisesta näkökulmasta”, biologinen antropologi Helen Fisher kertoi.

Aiemmin olemme kertoneet, että joulukuussa alkunsa saaneet vauvat ovat terveempiä. Voit lukea aiheesta lisää täällä.

Lähde: Metro


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.