Varhainen laihdutus voi vaikuttaa negatiivisesti naisen terveyteen myöhemmin

Mitä aiemmin sen aloittaa, sitä pahemmin se voi vaikuttaa myöhemmällä iällä.

Tutkimuksen mukaan mitä nuorempana nainen aloittaa laihduttamisen, sitä pahemmat pitkäaikaiset vaikutukset sillä voi olla hänen terveyteensä. Tutkimusta varten osallistujia seurattiin kymmenen vuotta.

Tutkijat kysyivät 1 340 korkeakouluikäiseltä naiselta, milloin he aloittivat ensimmäisen kerran laihduttamisen ja heidän laihdutustapojaan ja terveyttä seurattiin myöhemmälle iälle. Laihduttamisen aloitusikä vaihteli vastaajien joukossa 3-26 ikävuoden väliltä.

Tutkijoille paljastui, että varhainen laihduttamisen aloittaminen oli kytköksissä äärimmäisiin painonhallintakäytöksiin, runsaampaan alkoholin kulutukseen ja väärinkäyttöön sekä suurempaan todennäköisyyteen, että nainen oli ylipainoinen tai liikalihava 10 vuotta myöhemmin tutkimuksen aloituksesta.

CBS Newsin mukaan ei ole täysin selvää, miksi varhaisella laihduttamisen aloittamisella on tällainen vaikutus terveyteen myöhemmällä iällä. Tutkimusta tehneen Pamela Keelin mukaan yksi syy voisi olla se, että nuorissa laihduttajissa voi olla muutenkin jotain erilaista, kuten heidän sosiaalisessa ympäristössään tai geeneissään.

CBS Newsin mukaan nämä tekijät voivat pysyä nuoren mukana läpi elämän ja täten lisätä riskiä turvautua äärimmäisiin laihdutuskeinoihin ja muihin epäterveellisiin tapoihin.

”Syömishäiriöiden taustalla on usein sosiaalisia, psykologisia ja biologisia tekijöitä”, Keel kommentoi.

Lähde: CBS News