Jos vastuu lastenhoidosta on pääasiassa naisella, kärsii sekä seksielämän että parisuhteen laatu.

Tasapuolisesti lastenhoidon jakavat vanhemmat ovat niin seksuaalisesti kuin emotionaalisesti tyytyväisempiä. Jos taas vastuu onkin pääasiassa naisen harteilla, on kumpikin parisuhteen osapuoli vähemmän tyytyväinen, mutta samaa ei tapahdu, jos mies vastaa lastenhoidosta enemmän.

Tutkimuksen mukaan ne parit, joissa naiset tekivät yli 60 prosenttia lastenhoidoista, saivat huonoimmat tulokset parisuhteen tyytyväisyydestä ja konflikteista sekä olivat vähemmän tyytyväisiä seksielämänsä laatuun.

”Yksi tärkeimpiä löydöksiä on se, että ainoa lastenhoitotapa, joka vaikuttaa ongelmalliselta sekä parien parisuhteen että seksielämän kannalta on se, kun nainen tekee suuren osan tai vastaa täysin lastenhoidosta”, sosiologian apulaisprofessori Daniel Carlson kommentoi BBC:n mukaan.

Tutkijat saivat selville, että isät voisivat itse asiassa ottaa suuren osan tai koko lastenhoidon vastuulleen ilman, että se vaikuttaisi negatiivisesti parin parisuhteen laatuun. Tutkimuksessa ei selvitetty, kuka teki sellaisia tehtäviä kuin lasten ruokkimista ja kylvettämistä.

BBC:n mukaan tutkijat suunnittelevat lisätutkimuksia siitä, miksi niillä pareilla, jotka jakavat tasapuolisemmin lastenhoidon, on paremmat parisuhteet.

”Yritämme ymmärtää, mitä tehtävien jakamisessa on niin positiivista parien mielestä”, Carlson sanoi.

Tutkimuksessa seurattiin 487 paria, jotka valittiin satunnaisesti. Osallistujien joukossa oli huono- ja keskituloisia pareja, joiden kanssa asui lapsia ja nainen oli alle 45-vuotias.

Lähde: BBC