Nämä 12 tapaa voivat auttaa sinua olemaan läsnä ja tukena synnytysmasennuksen kanssa kamppailevalle läheiselle.

Synnytysmasennuksesta kärsii arviolta 10-26 prosenttia äideistä, mikä Äidit irti synnytysmasennuksesta ÄIMÄ ry:n mukaan merkitsee sitä, että Suomessa sairastuu noin 6 000 – 15 6000 äitiä joka vuosi. ÄIMÄ ry:n mukaan synnytysmasennus alkaa yleensä noin neljän viikon sisällä synnytyksestä ja useimmille se tulee yllätyksenä.

Jos läheisesi taistelee synnytyksen jälkeisen masennuksen kanssa, voi olla vaikea tietää, miten auttaa häntä. Metron mukaan sairauden poistavia taikasanoja ei ole olemassa, mutta on olemassa tapoja, joilla voi olla tukena synnytysmasennuksen kanssa kamppailevalle läheiselle.

Alle listattu vinkkejä, miten voit tukea ja olla läsnä synnytyksen jälkeistä masennusta sairastavalle läheisellesi.

1. Ole läsnä

Älä välttele läheistäsi, koska pelkäät sanovasi ”jotain väärää”. Metron mukaan on parempi sanoa vääriä asioita kuin olla sanomatta mitään.

2. Tutustu aiheeseen

Selvitä, mistä synnytysmasennuksessa on kyse ja näin saat tietoa siitä, mitä läheisesi käy läpi.

3. Kerro, että ymmärrät

Metron mukaan läheistä kannattaa muistuttaa päivittäin, ettei hän ole heikko tai huono äiti. Läheisesi sairastaa eikä se ole hänen syytään ja hänen täytyy saada tietää, että ihmiset ymmärtävät sen.

4. Älä loukkaannu

Masennusta sairastavat voivat usein etääntyä läheisistään. Koeta olla ottamatta tätä henkilökohtaisesti, sillä se on vain oire hänen sairaudestaan.

5. Tarjoa sympatiaa

Kenenkään kokemuksiin ei voi koskaan täysin samaistua ja silloin se on etenkin vaikeaa, jos itsellä ei ole kokemusta samasta sairaudesta tai mielenterveysongelmista. Voit kuitenkin kertoa läheisellesi, että ymmärrät, että hänestä ei tunnu hyvältä ja olet hänen tukenaan.

6. Kohenna hänen luottamustaan

Metron mukaan läheisesi täytyy saada kuulla, että hän on huonosta olostaan huolimatta hyvä äiti. Hänen vauvansa on onnellinen ja terve, mistä voi tuntea ylpeyttä.

7. Ymmärrä, että hän haluaa toipua

Älä koskaan sano läheisellesi, että ”piristyhän nyt” tai ”ota itseäsi niskasta kiinni”, vaikka tarkoittaisitkin hyvää. Jos hän pystyisi vain piristymään, hän kyllä tekisi niin.

8. Auta käytännön asioissa

Kun kamppailee mielenterveysongelmien kanssa, voivat pienetkin askareet tuntua suurelta ja vaatia paljon ponnistelua. Tarjoa apuasi siis läheisellesi: käy kaupassa, auta vauvan kanssa tai tarjoudu pesemään pyykit – näin muutamana esimerkkinä.

9. Hellästi rohkaise häntä lähtemään ulos

Simppeli kävelylenkki ulkona voi vaikuttaa positiivisesti mielenterveyteen. Metron mukaan se vähentää stressiä, ahdistusta ja vapauttaa endorfiineja, mikä voi parantaa oloa. Läheistäsi ulkoilu ei välttämättä kiinnosta yhtään, mutta jos saat hänet kanssasi kävelemään edes kotikadun päähän, se on jo alku.

10. Anna muuta ajateltavaa

Metron mukaan synnytysmasennuksen kourissa muuhun ei välttämättä osaa keskittyä. Kerro läheisellesi hauska tarina tai vaikkapa elokuvasta, jonka vasta katsoit tai mitä tahansa mitä keksit, mikä ei liity synnytysmasennukseen tai vauvoihin. Se voi saada läheisesi hetkeksi ajattelemaan jotain muuta.

11. Kuuntele

Puhuminen on tärkeässä asemassa mielenterveysongelmista toipuessa. Jos läheisesi alkaa avautua ja puhua, anna hänen tehdä niin, kuuntele aktiivisesti – ja laita puhelimesi syrjään.

12. Ole kärsivällinen

Toipuminen ei tapahdu hetkessä, joten ole kärsivällinen ja älä luovuta ystäväsi kanssa.

Voit tutustua aiheeseen ja ÄIMÄ ry:n toimintaan täällä.

Lähde: Metro