Sinkkunaiset tekevät viikossa vähiten kotitöitä, yli kolmen lapsen äidit eniten.

Jos naimisissa olevat naiset ovat pohtineet, miksi kotona aina tuntuu olevan niin paljon kotitöitä, ovat tutkijat tarjonneet yhden vastauksen: syy on aviomiehissä.

Michiganin yliopiston tutkimuksen mukaan aviomiehet luovat seitsemän tuntia lisää kotitöitä viikossa naisille. Naiset taas säästävät aviomiehiltään tunnin kotitöistä joka viikko.

”Se on tunnettu kuvio. Avioliitossa on edelleen merkittävä uudelleenjako töiden suhteen – miehillä on taipuusta tehdä enemmän töitä kodin ulkopuolella, kun taas naiset ottavat enemmän kotitöitä tehtäväksi”, tutkimusta ohjannut Frank Stafford kommentoi.

”Ja tilanne pahenee naisille, kun he saavat lapsia”, hän lisäsi.

Staffordin löydökset perustuvat vuoden 2005 aikapäiväkirjatietoihin vuodesta 1968 lähtien toteutetusta tutkimuksesta, joka keskittyi tulojen dynamiikkaan.

Tutkimusta varten tutkijat perehtyivät aikapäiväkirjojen tietoihin arvioidakseen, miten ihmiset käyttivät aikaansa. Tutkijat myös kysyivät miehiltä ja naisilta, miten paljon aikaansa he käyttivät ruoanlaittoon, siivoamiseen ja perusaskareiden tekoon kotona.

Tutkijat selvittivät, että nuori sinkkunainen teki vähiten kotitöitä, noin 12 tuntia viikossa. Naimisissa olevat 60-70-vuotiaat naiset tekivät lähes tuplasti sen määrän, kun taas yli kolmen lapsen äidit käyttivät 28 tuntia viikossa siivoamiseen, ruoanlaittoon ja pyykkäämiseen.

Kotitöiden määrä ei kuitenkaan ole niin paha kuin ennen. Vuonna 1976 naiset tekivät keskimäärin 26 tuntia kotitöitä viikossa, kun taas miehet tekivät vain noin kuusi.

Lähde: Huffington Post