Mykän naisen ja vesiotuksen rakkaustarina nappasi parhaan elokuvan Oscarin.

Elokuva-alan arvostetuimmat ja tunnetuimmat palkinnot on jälleen jaettu, kun 90. Oscar-gaala järjestettiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaa. Eniten Oscareita nappasi 13 ehdokkuutta saanut The Shape of Water, joka vei voiton 4 kertaa ja palkittiin parhaan elokuvan Oscarilla.

The Shape of Water on Guillermo del Toron ohjaama romanttinen fantasiaelokuva, aikuisten satu, joka sijoittuu 1960-luvun Pohjois-Amerikkaan. Elokuva kertoo mykän naisen, Elisan, ja ihmistä hieman muistuttavan vesiotuksen rakkaustarinan.

Visuaalisesti upeassa ja taitavien näyttelijöiden tähdittämässä elokuvassa on vahva sanoma erilaisuuden hyväksymisestä. Parhaan elokuvan Oscarin lisäksi The Shape of Water palkittiin lavastuksesta, Alexandre Desplatin säveltämästä musiikista ja del Toro sai ensimmäisen Oscarinsa parhaasta ohjauksesta.

Muita voittajia olivat muun muassan ensimmäisen kerran Oscarilla palkittu Gary Oldman, jonka rooli elokuvassa Synkin hetki toi hänelle parhaan miespääosan palkinnon, kun taas parhaasta naispääosasta palkittiin vaikuttavan voittopuheen pitänyt Frances McDormand roolistaan elokuvassa Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Oldmanin tavoin ensikertalaisia Oscar-palkittuja olivat sivuosakategorioiden voittajat Sam Rockwell ja Allison Janney.

Gaalassa tehtiin myös historiaa, kun Jordan Peele voitti ensimmäisenä afrikanamerikkalaisena Oscarin parhaasta alkuperäisestä käsikirjoituksesta Get Out -elokuvasta ja ensimmäisen Oscarinsa voittaneesta James Ivorysta tuli 89-vuotiaana kaikkien aikojen vanhin Oscar-voittaja saatuaan sovitetun käsikirjoituksen palkinnon elokuvasta Call Me by Your Name.

Alla on lista kaikista tuoreista Oscar-voittajista ja artikkelin yltä voit katsoa suomeksi tekstitetyn trailerin parhaan elokuvan Oscarin voittaneesta The Shape of Waterista.

Paras elokuva: The Shape of Water

Paras ohjaus: Guillermo del Toro (The Shape of Water)

Paras miespääosa: Gary Oldman (Synkin hetki)

Paras naispääosa: Frances McDorman (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)

Paras miessivuosa: Sam Rockwell (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)

Paras naissivuosa: Allison Janney (I, Tonya)

Paras alkuperäiskäsikirjoitus: Get Out (Jordan Peele)

Paras sovitettu käsikirjoitus: Call Me by Your Name (James Ivory)

Paras kuvaus: Blade Runner 2049 (Roger Deakins)

Paras leikkaus: Dunkirk (Lee Smith)

Paras animaatio: Coco

Paras lyhytanimaatio: Dear Basketball

Paras lyhytelokuva: The Silent Child

Paras dokumenttielokuva: Icarus

Paras lyhytdokumentti: Heaven Is a Traffic Jam on the 405

Paras vieraskielinen elokuva: Fantastinen nainen

Paras laulu: Remember Me (Coco)

Paras musiikki: The Shape of Water (Alexandre Desplat)

Paras puvustus: Phantom Thread (Mark Bridges)

Paras maskeeraus: Synkin hetki

Paras lavastus: The Shape of Water

Paras äänimiksaus: Dunkirk

Paras äänileikkaus: Dunkirk

Parhaat erikoistehosteet: Blade Runner 2049