Seksistiset väitteet naisten ajotaidoista on syytä heittää romukoppaan.

Naisten ajotaitoja mollataan ja naisiin kohdistetaan törkeitäkin kommentteja autolla ajamiseen liittyen. The Sunin mukaan brittitutkimus on kuitenkin paljastanut naisten olevan parempia auton ratissa kuin miehet.

Confused.com on selvittänyt, että kun on kyse lain rikkomisesta tien päällä, ylittää miesten määrä naiset lähes neljä suhteessa yhteen. Naisista alle prosentti on tuomittu huolettomasta ajamisesta verrattuna kahteen prosenttiin miehistä, minkä lisäksi ratista on kärynnyt vain prosentti naisista verrattuna viiteen prosenttiin miehistä.

Englannissa ja Walesissa tehdyistä 600 000 ajoneuvorikkeestä 79 prosenttia oli miesten tekemiä. The Sunin mukaan on kun on kyse yleisimmistä rikkeistä, osoitti tutkimus miesten dominoivan lukuja kautta linjan.

Miehet kolaroivat Suomessa enemmän kuin naiset

Vastaavia havaintoja on tehty Suomestakin. Iltalehti uutisoi marraskuussa 2017, kuinka Alma Median analysoima Liikenneviraston onnettomuusdata kertoo, että miehet ajoivat vuosina 2009-2016 henkilö- ja pakettiautoilla onnettomuuksia tuplasti useammin kuin naiset; miehet kolaroivat kahdeksan vuoden jakson aikana yhteensä 180 000 kertaa ja naiset 88 500 kertaa.

Iltalehden mukaan miehet ajoivat kolareita useammin kun naiset kaikissa ikäryhmissä sekä onnettomuuksien määrällä mitattuna että suhteessa B-ajokortin haltijoiden määrään. Liikenneturvan kyselyn perusteella miehet ajavat noin tuplasti enemmän kilometrejä vuodessa kuin naiset.

Ero kolarien määrässä ei kuitenkaan selity Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikosken mukaan pelkästään sillä, että miehet ajavat autoa enemmän.

”Jos ajetaan enemmän, pitäisi ajamista olla myös harjoiteltu enemmän ja taitojen paremmat. Miehillä riskialtis ajotapa, kovat nopeudet ja lyhyet turvamarginaalit ovat yleisempiä kuin naisilla ja kasvattavat riskiä joutua onnettomuuteen”, Tuomikoski sanoo Iltalehdelle.

Lähde: The Sun, Iltalehti