Jotkut syövät ovat helppoja havaita epänormaalien kyhmyjen, uuden luomen tai dramaattisen laihtumisen vuoksi.

Valitettavasti joskus syövän havaitseminen voi olla hankalaa, varsinkaan, jos se ei aiheuta selvää näkyvää merkkiä. Vuosien varrella asiantuntijat ovat tutkineet ja verranneet yksityiskohtaisesti ​​oireyhdistelmiä saadakseen paremman käsityksen siitä, mikä oire voi merkitä tiettyä syöpää. Äskettäin tehdyssä, Exeterin yliopiston tutkimuksessa todettiin, että kahden kehonosan samanaikainen kipu voi olla varoitusmerkki erityisesti tietyntyyppisestä syövästä.

Jatkuva kurkkukipu ja korvasärky ovat vahvoja varoitusmerkkejä kurkunpäänsyövästä

Exeterin yliopiston tutkijat pyrkivät selvittämään tietoa kurkunpään syövän oireista vuonna 2019, havainnot julkaistiin British Journal of General Practice -lehdessä. Vuosien 2000 ja 2009 välillä tutkijat tarkastelivat yli 800 potilasta, joilla oli diagnosoitu kurkunpäänsyöpä. He havaitsivat, että jatkuva kurkkukipu voi olla varhainen merkki kurkunpään syövästä, jos kivun kanssa on myös muita merkittäviä oireita.

Erityisesti tutkimus osoitti, että jollakin, jolla oli kurkkukivun kanssa korvasärkyä, oli 6,3 % lisääntynyt riski sairastua kurkunpäänsyöpään. Tutkijoiden mukaan lääkärit harkitsevat kurkunpään syövän mahdollisuutta, jos kurkkukipu esiintyy yhdessä korvasäryn kanssa.

Tutkimuksiin kannattaa mennä jo pitkittyneiden korva- ja kurkkukipujen takia, mutta erityisesti varsinkin silloin, jos kipu- ja särkyoireiden lisäksi koetaan hengenahdistusta ja nielemisvaikeutta. Tutkimuksen mukaan kaikkien näiden oireiden yhdistelmä osoittautui suurimmaksi kurkunpäänsyövän osoittajaksi.

Voiko kurkunpäänsyöpää ehkäistä?

Tupakointi, alkoholi ja yli 65-vuotiaan ylipaino ovat kaikki kurkunpäänsyövän riskiä lisääviä tekijöitä. Suosimalla terveellisiä elintapoja ja pysymällä kohtuu painossa, madallat kurkunpäänsyövän riskiä suuresti.

Jaa tämä artikkeli ystäville!

Lue myös: Tämä kikka tekee salaatistasi entistä terveellisemmän – voi auttaa laskemaan syöpäriskiä

Lähde: Best Life