Äänensävylläsi on väliä, jos haluat koirasi reagoivan käskyihisi nopeasti.

Koirat aistivat ihmisten tunteita ja tutkimuksella on selvitetty, miten koirat reagoivat ihmisten vaihtuviin mielialoihin. Tutkimuksen mukaan koirasi saattaa lakata luottamasta sinuun, kun olet vihainen.

Tutkimusta varten Brigham Young Universityn psykologian professori Ross Flom toteutti kaksi kokeilua, joissa hän tutki, miten koirat reagoivat sekä positiivisiin että negatiivisiin tunteisiin.

Science Alertin mukaan Flom ensin seurasi, miten koirat reagoivat osoittavaan eleeseen, kun osoittava ihminen käyttäytyi onnellisesti. Toisella kerralla hän havainnoi koirien reaktioita, kun ihminen käytti osoittaessaan vihaista äänensävyä.

Kun ihminen osoitti aluetta, koira tietäisi tutkia sitä löytääkseen sen, mitä ihminen osoitti ja tämä Flomin mukaan osoittaa koiran luottavan ihmiseen tarpeeksi tutkiakseen tuntematonta aluetta ensimmäistä kertaa. Koiran reaktion nopeudesta Flom pystyi päättelemään, kuinka paljon koira luotti ihmiseen.

Science Alertin mukaan tutkimuksessa ilmeni, että koira viivästytti reaktioitaan, kun osoittava oli vihainen. Tämä viittaa siihen, että koira ei luota omistajaansa niin paljon, kun he ovat vihaisia.

Flom kertoi, että kontrolliryhmään verrattuna positiivisen äänensävyn yhteydessä koirien reaktionopeus ei kasvanut, mutta negatiiviset tunteet merkittävästi laskivat reaktionopeutta.

Science Alertin mukaan Flom tuli siihen johtopäätökseen, että koirat käyttävät ihmisten äänensävyä ja tunteita päätelläkseen, kuinka nopeasti totella käskyä.

Science Alertin mukaan tutkimuksen opetus tavallisille koiranomistajille on, että jos haluat koirasi reagoivan mahdollisimman nopeasti käskyihisi, pitäisi koiralle puhua normaalilla tai onnellisella äänensävyllä. Muuten reaktio voi viivästyä, koska koira voi hämmentyä vihasen äänensävyn takia.

Flomin tutkimus julkaistiin Animal Cognitionissa ja voit lukea siitä lisää täältä.

Lähde: Science Alert