Suomalaiset käyttävät ahkerasti luottokorttia varatessaan lentoja ja hotelleja sekä tehdessään muita ostoksia verkkokaupoista.

Viime vuosina luottokorttiostokset ovat yleistyneet myös pelikonsolivalmistajien viihdepalveluissa kuten Xbox Live, PlayStation Network sekä Nintendo eShop kuin myös Google Play ja Apple iTunes -sovelluskaupoissa.

Lähes jokaisesta suomalaisesta kotitaloudesta löytyy nykyään ainakin yksi pelikonsoli tai älylaite. Konsolipelejä ja mobiilipelejä pelaavat sekä lapset että vanhemmat. Useimmiten pelaaminen on harmitonta ja mukavaa ajanvietettä, mutta joskus tietämättömyys aiheuttaa tuhansien eurojen luottokorttilaskun.

Vuonna 2013 Helsingin Sanomat uutisoi yllätyslaskusta, jonka aiheuttajana oli lapsen mobiilipeli. Samana vuonna Iltasanomat kertoi järkyttyneestä ruotsalaisisästä, jonka poika oli ostanut Applen iTunes-kaupasta lisätarvikkeita mobiilipeliinsä yli 4500 euron edestä. Vuotta myöhemmin peliyhtiö Supercell lähetti tuhansien eurojen laskun perheelle, jonka 10-vuotias poika oli tehnyt pelinsisäisiä ostoja ymmärtämättä, että hän käyttää ostoksiin oikeaa rahaa. Ikäviä esimerkkejä riittää pilvin pimein, mutta miksi näin ylipäätään tapahtuu?

Olipa kyse aikuisesta tai lapsesta, ongelma piilee luottokortin käytössä. Tai paremmin sanottuna sen käytön lopettamisessa. Jos vanhempi esimerkiksi ostaa lapselleen 3kk:n jäsenyyden Xbox Live -palveluun syöttämällä luottokorttitietonsa lapsen Xbox-tilille, uusiutuu jäsenyys automaattisesti kolmen kuukauden jälkeen, jos luottokorttitietoja ei poisteta. Lapsella on tällöin myös mahdollisuus käyttää luottokorttia ostoksiin Xbox-kaupassa. Käytäntö on sama useimmissa peli- ja viihdepalveluissa.

Yllättäviltä veloituksilta voi kuitenkin välttyä helposti käyttämällä ennalta maksettuja lahjakortteja kyseisissä palveluissa. Peliverkkokauppa Startselect myy digitaalisia lahjakortteja yleisimpiin peli- ja viihdepalveluihin. Tuotteen voi tilata helposti digitaalisena koodina sähköpostiin ja maksaa turvallisesti verkkomaksulla. Luovuttamalla ennalta maksetun koodin lapselle, vanhemmalla on kontrolli rahan käytöstä, ja varmuus siitä, ettei yllättäviä luottokorttilaskuja tipu postilaatikosta.

Yhteistyössä: Startselect

 

Lähteet: Helsingin Uutiset & Kaleva & HS & Ilta-Sanomat & Korttiturvallisuus & Tivi