Synnytyksen kokeneet naiset ovat varmasti sitä mieltä, että mikään ei voi tehdä synnytystä kipeämpää.

Miehet eivät saa koskaan kokea synnytyskipuja, mutta mikä voisi tehdä yhtä kipeää tai jopa kipeämpää? Ehkäpä potku kiveksiin? Tieteen Kuvalehdessä on julkaistu mielenkiintoinen tutkimus, jossa testattiin kumpi käy kipeämpää: Synnytys vai potku kiveksiin.

Kivesten pinnalla on hermosoluja, jotka ovat yhteydessä aivojen pahoinvointikeskukseen. Sen takia potku kiveksiin voi aiheuttaa huonoa oloa, mutta myös monia muita ikäviä oireita, kuten verenpaineen nousua, sykkeen kiihtymistä ja hikoilua.

Synnytyskanavassa on samankaltaisia kipua aistivia hermosoluja kuin kiveksissä. Jos saa potkun kiveksiin, kipukohtaus ei kuitenkaan kestä esimerkiksi kahdeksaa tuntia, joka on synnytyksessä ihan normaali aika eikä todellakaan mistään pisimmästä päästä.

Synnytyksessä koetaan monenlaisia muitakin kipuja, mutta niitä voi kestää paremmin, kun miettii, kuinka ihana asia on edessä, kun saa pian oman lapsen syliinsä. Potku kiveksiin taas aiheuttaa vain negatiivisia tunteita ja pelkoa siitä, että se saattoi aiheuttaa ongelmia jatkaa sukua.

Tutkimuksissa on selvinnyt kuinka naiset aistivat miehiä helpommin kipua. Naisten kipukynnys on siten miehiä matalampi.

Koska naiset kokevat kipua enemmän kuin miehet ja synnytyksessä kipua esiintyy paljon pidempään kuin mitä kiveksiin kohdistuneen potkun jälkeen, synnytys taitaa tehdä kiveksiin kohdistuvaa potkua kipeämpää.