Tee näitä liikkeitä säännöllisesti silmilläsi – voit ajan kuluessa päästä eroon silmälaseista

Silmien harjoitusliikkeitä, jota siis silmäjoogaksi myös kutsutaan, ovat sellaisia liikkeitä, joiden uskotaan vahvistavan ja hoitavan silmärakenteen lihaksia. Ihmiset, jotka harjoittavat silmäjoogaa, toivovat usein parantavansa näkökykyään ja hoitavan kuivan silmän oireita sekä vähentävän silmien rasitusta.

Suorannaisia todisteita ei löydy väittämälle, jonka mukaan silmäjooga voi todella korjata silmien ongelmia, kuten hajataittoa tai parantaa lähi- tai kaukonäköä. Mutta se ei tarkoita, että silmäjooga olisi täysin turhaa. Todisteita kuitenkin löytyy siitä, että silmäjooga voi todella pystyä auttamaan silmää kohdistumaan paremmin sekä lievittämään silmien rasitusoireita.

Tässä artikkelissa käsitellään sitä, mitä mm. tiede sanoo silmäjoogasta, ja artikkelin lopussa näet videon silmäharjoituksista, jotka voivat auttaa silmiäsi toimimaan paremmin.

Tämä silmäjoogasta tiedetään

Silmäjoogan etuja koskevat tutkimukset ovat hajanaisia. Joissakin olosuhteissa se näyttää auttavan, kun taas toisissa se todennäköisesti ei toimi. Silmäjoogan ei ole todistettu mm. toimivan parantamaan lähinäköä, auttamaan kuivasilmäisyyteen tai silmän toimintaan kaihileikkauksen jälkeen eikä sen ole todistettu auttavan tummiin silmänalusiin.

On kuitenkin jonkin verran näyttöä siitä, että silmäjooga toimisi hidastavana tekijänä glaukooman (silmänpainetauti) synnyssä. Tästä ei kuitenkaan ole tehty kliinistä tutkimusta. Lisäksi erässä tutkimuksessa saatiin kattavaa näyttöä siitä, että silmäjoogan ansiosta silmät olivat vähemmän väsyneitä, eli se lievittää silmien rasitusta.

Kulmakarvat
Kuva: Fotolia

Mitä tiede sanoo

Silmäjoogan harjoittamiseen on enemmän tieteellistä tukea kuin voisi odottaa, vaikka tietoa ja näyttöä tosiaan tarvitaankin enemmän.

Silmäjooga tarkoittaa keskittymistä lähellä oleviin ja kaukana oleviin esineisiin. Siihen kuuluu myös silmien liikuttaminen vasemmalta, ylöspäin, oikealle ja alaspäin. Nämä kohdistusliikkeet ja lihasten harjoittelu palvelevat kahta tarkoitusta. Ensinäkin, pieniin ja määrätietoisiin liikkeisiin pyrkiminen kaikenlaisen joogaharjoituksen avulla rauhoittaa kehoasi. Kehon rauhoittaminen terveiden stressin selviytymismekanismien avulla auttaa hoitamaan verenpainetautia, johon liittyy glaukoomaa, päänsärkyä ja ahdistusta, jotka kaikki voivat pahentaa silmien rasitusta ja muita optisia oireita.

Toiseksi, keskittymisen harjoittaminen voi auttaa parantamaan aivojen reaktiota siihen, miten ne tulkitsevat näkemänsä, vaikka silmät yleensä lähettävät ns. taittovirheitä, jotka vaikeuttavat kuvien muodostumista. Et ehkä näe paremmin, mutta saatat olla tarkkaavaisempi näkemääsi kohtaan.

Siksi yhdessä tutkimuksessa näkökyvyn parantumista ei voitu mitata objektiivisesti, mutta osallistujat kokivat näkevänsä selkeämmin.

Vuonna 2013 tehty tutkimus 60 osallistujalle totesi, että yksinkertaiset silmäharjoitukset paransivat vasteaikaa siihen, mitä tutkimusryhmä näki. Toisin sanoen silmäharjoitukset auttoivat heitä tunnistamaan nopeammin katsomansa.

Kokeile itse

Silmäharjoitukset, mukaan lukien silmäjooga, voivat auttaa silmien rasituksessa ja stressin vähenemisessä. Lievempi stressin tunne voi auttaa keskittymään paremmin, joten vaikka silmäjooga ei korjaa näköäsi, saatat pystyä näkemään paremmin ja tunnistamaan, mitä ympärilläsi tapahtuu.

Voit kokeilla videolla olevia harjoituksia, vaikka sellaisina päivinä, kun olet työskennellyt paljon näyttöpäätteellä. Voit itse kokea harjoittelun myötä, auttaako silmäjooga sinua.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Jaa juttu kavereillekkin, varsinkin näyttöpäätteellä työskenteleville!

Lähde: Healthline, YouTube


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.