Asiantuntijat kertoivat, miten voi tunnistaa emotionaalisesti saavuttamattoman kumppanin.

Romanttiset komediat ja ihmissuhteisiin keskittyvät sarjat pursuavat emotionaalisesti saavuttamattomia kumppaneita, jotka aiheuttavat usein sydänsuruja. Yksi parhaiten tunnettu esimerkki tästä on Sinkkuelämää-sarjan Kiho, mutta tällaisia kumppaneita on myös tosielämässä.

Tunteet voivat olla musertavia ja mullistuttavia jo sellaisenaan, mutta Women’s Healthin mukaan emotionaalisesti saavuttamattomalla on melkoinen työ jo tiedostaa, mitä heidän mielessään tapahtuu. He vetäytyvät herkistä hetkistä, jotka voisivat luoda todellista yhteyttä.

”Emotionaalisesti saavuttamattomalla on vaikeus ottaa vastaan rakkautta ja muita syviä tunteita muilta”, terapeutti Alyson Cohen selitti – on vaikea ymmärtää muiden tunteita, koska he hädin tuskin ymmärtävät omiaan eivätkä he ole tietoisia siitä, miten läheisyyden välttely vaikuttaa toiseen ihmiseen.

”Usein he voivat vaikuttaa melko sosiaalisesti edistykselliseltä, mutta usein heiltä puuttuu monimutkaisemmat tunteet, jotka menevät mukavuuden ulkopuolelle”, Cohen totesi.

Heille on helppo työntää pois ihmisiä, jotka koettavat lähestyä heidän emotionaalisia rajojaan ja samalla toinen osapuoli voi kokea, että jokin suhteessa on pielessä eikä oikein löydä paikkaansa.

Käytöksen taustalla monta syytä

Women’s Healthin mukaan on monia syitä siihen, miksi joku saattaa olla emotionaalisesti saavuttamaton. Osa niistä on suurempia ja pahempia varoitusmerkkejä kuin toiset.

Avioliittoterapeutti Marni Feuermanin mukaan syy voi olla vain se, ettei hän ole niin kiinnostunut sinusta. Hän voi käydä myös läpi dramaattista muutosta elämässään (tuore ero, uramuutos) ja hänen tunteet on vaikea tunnistaa.

Mutta – ja tämä on suuri mutta:

”Jos huomaat olevasi sellaisen ihmisen kanssa, kuka haluaa olla parisuhteessa, mutta jatkuvasti laittaa esteitä läheisyydelle, voi syy olla syvemmällä kuin väliaikaisessa tilanteessa”, Feuerman huomautti.

Emotionaalinen saavuttamattomuus voi juontaa juurensa henkilön lapsuudeseta. Hän on lapsena saattanut oppia vaientamaan tunteensa ja etääntymään muista ihmisistä ja kohtaamattomat lapsuuden haavat ja uskomukset vuotavat ihmissuhteisiin aikuisena.

”Tiedostamaton idea tässä on se, että jos voit blokata tunteesi, voit myös blokata kivun”, Cohen sanoi.

Tästä tunnistat emotionaalisesti saavuttamattoman kumppanin:

Hän ei ole ollut vakavassa parisuhteessa

Parisuhdehistoria ei ole kaikki kaikessa, mutta se voi antaa vihjeitä tulevaisuudesta. Jos henkilö ei ole ollut pitkässä, merkityksellisessä suhteessa, ei hän välttämättä kykene sellaiseen. Cohenin mukaan nämä kumppanit lähtevät suhteesta ennen kuin voivat ottaa sen vakavasti.

Hän ei halua puhua aidoista asioista

Emotionaalisesti saavuttamaton kumppani ei vaikuta osallistuvan keskusteluihin tosielämän tapahtumista tai vakavammista aiheista, kun todella kaipaisit hänen olkapäätään, mutta Temptation Islandin käänteistä hän kyllä juttelee. Jos oman elämän konflikteista ei pysty keskustelemaan ja löytämään kytköstä toiseen, on se este läheisyydelle.

Hän ei ole hellä ja huomaavainen (ainakaan johdonmukaisesti)

Intiimi elämä voi viilentyä päivä päivältä emotionaalisesti välttelevän kumppanin kanssa. Kosketus, kehut ja seksi ovat kaikki intiimiyden ilmaisun tapoja, mitä emotionaalisesti saavuttamaton välttelee. Jos toinen osapuoli ei yritä, voi suhde alkaa tuntua enemmän ystävyydeltä tai kämppistelyltä. Tämä pätee myös suloisiin eleisiin. Sanotaan, että toit hänelle hänen lempiruokaansa osoittaaksesi, että ajattelit häntä ja haluat tehdä hänet onnelliseksi. Hän kyllä syö sen, mutta ei täysin ymmärrä tai arvosta ajatusta sen takana.

Hän on kirjaimellisesti saavuttamaton

Emotionaalisesti saavuttamaton tyyppi voi olla vaikea tavoittaa ja kommunikointi edes viestein voi olla haastavaa. Women’s Healthin mukaan se on tarkoituksellista ja kumppani laittaa fyysistä etäisyyttä välillenne, mikä voi myös peittää hänen emotionaalista etäisyyttä.

Hän ei kunnioita aikaasi

Satunnainen treffien peruminen ja siirtäminen on hyväksyttävää, mutta emotionaalisesti saavuttamaton tyyppi saattaa perua jatkuvasti sovittuja menoja. Suunnitelmasi menevät pieleen ja sen lisäksi laatuajan viettäminen yhdessä vähenee.

Hänestä tunteet ovat heikkoja

Emotionaalisesti saavuttamaton voi kritisoida ja arvostella helposti ihmistä, joka näyttää tunteensa avoimesti. Tämä liittyy hänen välttelevään kiintymistyyliinsä, minkä takia hän yhdistää emotionaaliset tarpeet negatiivisuuteen. Koska vakavana oleminen tuntuu epämukavalta, hän voi vitsailla tai keventää tunnelmaa, kun aloitat aidon, syvällisen keskustelun. Cohenin mukaan hän osoittaa, että haavoittuvaisuus ei ole viehättävää.

Hän ymmärtää sinut väärin

Feuermanin mukaan emotionaalisesti saavuttamaton kumppani voi saada ihmisen, jolla on todella terveet näkemykset intiimiydestä ja läheisyydestä, tuntemaan olonsa huonoksi tarpeidensa takia. Hän ei välttämättä edes tiedosta tekevänsä sitä. Tästä huolimatta jos kokee olevansa väärin ymmärretty tai ohitettu, voi se tuntua karulta torjunnalta ja on äärimmäisen turhauttavaa, etenkin yrittäessä hoitaa asioita diplomaattisesti.

Hän sanoo sinua intensiiviseksi

Tunteesi ovat aitoja ja oikeutettuja. Emotionaalisesti saavuttamaton voi kuitenkin nähdä tunteensa ilmaisevan ihmisen todella intensiivisenä tai ylidramaattisena ja usein tuo sen myös ilmi, jotta kyseenalaistat omat tunteesi. Hänellä on todella vaikeaa olla empaattinen. Parisuhdeterapeutti Alysha Jeneyn mukaan tällainen kumppani käsittelee tunteitasi samalla tavalla kuin omiaan: sulkeutumalla.

Hän on todella puolustuskannalla

Koska hän ei osaa tuoda tunteitaan ilmi, hän automaattisesti menee puolustuskannalle. Hän syyttää muita mieluummin kuin tunnistaa ja kohtaa emotionaaliset seuraukset.

Hän vetäytyy

Kun puhut omista tunteistasi ja omaa totuuttasi, hän vain pakenee kauemmas ja kauemmas. Mitä enemmän koetat luoda yhteyttä ja sidettä välillenne, sitä enemmän hän vetäytyy. Emotionaalisesti saavuttamattomat vetäytyvät ja tuovat ilmi ’en kommentoi’ -henkeä tai sanovat sen jopa suoraan, kun esiin tulee konflikteja, joista pitäisi puhua tai pitäisi keskustella yhteisestä tulevaisuudeseta.

Hän ei panosta suhteeseen samalla tavalla

Emotionaalisesti saavuttamaton ei vaikuta pääsevän samalle sivulle kanssasi. Feuermanin mukaan hän odottaa pettymystä, joten hän ei panosta tai yritä itse. Kun ihminen lakkaa panostamasta suhteeseen, on Feuermanin mukaan suhteen loppu lähellä.

Suhde voi olla täysi fiasko

On täysin itsesi päätettävissä, onko suhteen tavoittelu tällaisen ihmisen kanssa kaiken arvoista. Olipa valintasi mikä hyvänsä, etene varoen.

Maya Angelou sanoi ’Kun ihmiset näyttävät, minkälaisia he ovat, usko heitä.’ Tässä tilanteessa olen todella samaa mieltä tämän toteamuksen kanssa”, Cohen kertoi.

Cohenin mukaan suhde emotionaalisesti saavuttamattoman ihmisen kanssa voi olla täysi fiasko. Oman mielenterveyden kannalta on myös hyvä muistaa, ettei ole sinun tehtäväsi muuttaa tämän ihmisen käytöstä ja luonnetta; vaikka emotionaalinen saavuttamattomuus voi johtua väliaikaisesti henkilön olosuhteista, usein sillä on kuitenkin juuret menneisyydessä, ajassa paljon ennen kuin tutustuit häneen.

Yksipuolinen suhde on uuvuttava ja jos hän ei osoita merkkejä tapojensa muuttamisesta, voi eteenpäin jatkamisen ilman häntä ajatella itsestään huolehtimiseksi. Vaikka todella pitäisit hänestä ja haluaisit olla hänen kanssaan, voi olla vähemmän ikävää laittaa suhteelle piste alkuvaiheessa.

Tilanne ei ole välttämättä toivoton

Jos taas uskot, että kumppanillasi on vaikeaa avautua tai reagoida tunteisiisi, voi hän Jeneyn mukaan vain kaivata apua oppia sietämään ja ymmärtämään tunteita. Suhteessa on tilaa kysyä häneltä asioista, jotka auttavat sinua saamaan selkoa hänen epävarmuuksista tai oppimaan, mitä läheisyys hänelle tarkoittaa – muista vain olla hellä ja kärsivällinen.

Yhdistettynä tähän keskusteluun ja yhteiseen panostukseen koettaa edistyä suhteessa (lisäpisteitä, jos hän lähtee terapiaan), on mahdollista onnistua rakentamaan yhteinen tulevaisuus.

”Henkilö voi koeta rikkomaan toisen ihmisen rakentaman muurin, jos tämä ihminen on halukas itse hiljalleen purkamaan muuriaan tiili tiileltä”, Feuerman sanoi.

”On lopulta hänestä kiinni olla enemmän emotionaalisesti saavutettavissa, läsnä ja osallistuva”, hän totesi.

Jos se onnistui Kiholta, on aina olemassa toivoa.

Lähde: Women’s Health