Kun lempisarja päättyy, voi pettymys olla suuri, jos sarjan lopetus ei täytä odotuksia.

Monet suurta suosiotakin nauttineet sarjat ovat fanien harmistukseksi päättyneet kaikkea muuta kuin tyydyttävästi, mutta mikä sarja saa kyseenalaisen kunnian olla se, jonka päätös on kaikista pahin pettymys? OnBuy on selvittänyt tätä kyselyllä, johon vastasi 1 517 tv-sarjojen ystävää.

Kyselyn mukaan pahin pettymys on ollut Lost-sarjan päätös; vastaajista neljännes (27 %) kertoi, että Lostin lopetus oli heidän mielestä pettymys. Toukokuun lopulla tulee kuluneeksi 11 vuotta sarjan päättymisestä, mutta se puhuttaa ja jakaa mielipiteitä yhä vuosikymmen myöhemminkin.

Toiselta sijalta löytyy tuoreempi tapaus, kaksi vuotta sitten päättynyt Game of Thrones. Monilla oli suuret odotukset fantasiasarjan viimeistä kautta ja sen päätöstä kohtaan, mutta se ei onnistunut kaikkien mielestä täyttämään niitä – kyselyssä Game of Thrones sai 25 prosenttia äänistä.

Kolmannella sijalla on komediasarja Ensisilmäyksellä (How I Met Your Mother) 17 prosentin äänisaaliilla. Seuraavalta sijalta löytyy 13 prosentin tuloksella kriitikoiden kehuma Uusi Sherlock (Sherlock), jonka lopetus ei kuitenkaan tyydyttänyt monia faneja.

Myös Pako (Prison Break) on päättynyt katsojien mielestä epätyydyttävällä tavalla ja se sai 12 prosenttia äänistä. Sen perässä on vielä Dexter (10 %), joka on saamassa uusia jaksoja myöhemmin tänä vuonna ja fanit voivat saada tyydyttävämmän lopetuksen sarjalle.

Naisten ja miesten välillä eroja

Kyselyssä selvisi, että naiset ja miehet ovat hieman eri mieltä siitä, minkä tv-sarjan lopetus on ollut pahin pettymys. Naisten vastausten perusteella koottu lista noudattaa samaa järjestystä kuin koko kyselyn tulokset, eli Lost on pahin pettymys, jota seuraavat Game of Thrones, Ensisilmäyksellä, Uusi Sherlock, Pako ja viimeisenä Dexter.

Miesten vastauksista koottu lista on muuten samanlainen järjestykseltään, mutta Lost ja Game of Thrones ovat vaihtaneet paikkaa. Miesten mielestä siis Game of Thronesin lopetus on kaikista pahin pettymys.

Naisten ja miesten vastauksissa on myös pieniä eroja siinä, kuinka paljon ääniä eri sarjat ovat saaneet. Vaikka Ensisilmäyksellä on molempien listalla kolmantena, ovat naiset useammin pettyneet sarjan lopetukseen kuin miehet (17,3 % naisista, 14,4 % miehistä), kun taas miehillä Uuden Sherlockin päätös oli hieman suurempi pettymys (13,2% miehistä, 12,0 % naisista).

Alla kyselyn vastaukset vielä listamuodossa. Ensin koko kyselyn tulokset, sen jälkeen naisvastaajien tulokset ja lopuksi miesvastaajien tulokset.

Pahimmat pettymykset

 1. Lost 27 %
 2. Game of Thrones 25 %
 3. Ensisilmäyksellä 17 %
 4. Uusi Sherlock 13 %
 5. Pako 12 %
 6. Dexter 10 %

Pahimmat pettymykset naisten mielestä

 1. Lost 25,5 %
 2. Game of Thrones 24,3 %
 3. Ensisilmäyksellä 17,3 %
 4. Uusi Sherlock 12,0 %
 5. Pako 11,3 %
 6. Dexter 9,7 %

Pahimmat pettymykset miesten mielestä

 1. Game of Thrones 26,4 %
 2. Lost 24,2 %
 3. Ensisilmäyksellä 14,4 %
 4. Uusi Sherlock 13,2 %
 5. Pako 11,9 %
 6. Dexter 9,9 %

Kysely toteutettiin 9.-11.4. 2021 ja vastaajat saivat valita monta vaihtoehtoa. Vastaavanlainen kyselytutkimus toteutettiin myös viime vuonna, mutta siinä saatiin selvästi erilaiset tulokset, joista voit lukea lisää täällä.