Jos kärsit dementiasta, et ehkä huomaa näitä muille selviä asioita keskustelussa.

Dementiasta vaikuttaa muistiin ja kognitiivisiin kykyihin, joten keskustelu saattaa olla asia, joka paljastaa henkilön alkavan dementian. Tutkijat ovatkin nyt nostaneet esille erään piirteen, jonka on huomattavissa dementiasta kärsivän ihmisen puheessa ja kuullun ymmärtämisessä.

Jos henkilö kärsii dementiasta, on eräs seikka, johon dementia vaikuttaa erityisesti. Dementiaa sairastavan henkilön läheisetkin voivat tunnistaa tämän muutoksen henkilössä, ja voivat siten tunnistaa alkavan taudin. Jos siis huomaat seuraavan muutoksen läheisessäsi, kannattaa kiinnittää asiaan huomiota.

Kyse on seuraavasta piirteestä: jos kärsit alkavasta dementiasta, et enää pysty tunnistamaan valehtelua ja sarkasmia, kun keskustelet jonkun kanssa.

Tutkimuksessa havainnoitiin, miten eri henkilöt kykenevät tunnistamaan keskusteluissa käytetyt valheet ja sarkasmin. Tutkijat huomasivat, että dementiaan sairastuneet henkilöt eivät enää pystyneet huomaamaan näitä asioita keskustelussa yhtä hyvin, kuin terveet aikuiset koehenkilöt.

Mielenkiintoista kuitenkin on, että Alzheimerin tautia sairastavilla henkilöillä ei ollut tätä samaa vaikeutta.

Jos siis huomaat kyseisen muutoksen läheisessäsi tai itsessäsi, kyseessä saattaa olla alkava dementia, johon tulee hakea apua.

Jaa artikkeli myös ystävillesi!

Lähde: Best Life / Kuva: Priscilla du Preez, Unsplash