Hiusväri on lanseerattu Lontoon muotiviikkojen yhteydessä ja toiveissa on, että se saataisiin kauppojen hyllyille vuoden loppuun mennessä.

Lontoolainen The Unseen -yritys on perustajansa Lauren Bowkerin johdolla keksinyt uudenlaisen hiusvärin, joka tekee hiusten värjäämisestä tainomaista. Kun tavallisesti hiusväri muuttaa hiusten sävyn yhdestä toiseksi, Bowkerin kehittämä hiusväri sen sijaan vaihtaa väriä riippuen ympäristöstä, jossa olet, kertoo Forbes – alla lyhyt video väristä:

Värejä on erilaisissa sävyissä, joista yksi esimerkiksi on kylmässä musta ja lämpötilan muuttuessa lämpimämmäksi, muuttuu hiusten väri punaiseksi. Väri on semi-permanent, eli se kestää muutaman pesun ajan, ja toimii muuten kuin mikä tahansa muukin hiusväri – se ei siis pilaa hiuksiasi.

Forbesin mukaan Bowker inspiroitui 90-luvun Noitapiiri-elokuvan kohtauksesta, jossa yksi neljästä teininoidasta muuttaa hiustensa väriä taian avulla.

”Olin että ’Minäkin voin tehdä niin, joten minun pitäisi vain tehdä niin’. Se on scifin tuomista tosielämään ja miksi ei? Materiaalitiede on nyt siinä pisteessä, että se muuttaa kaikkea lapsena kuviteltuja asioita todeksi”, Bowker kertoi hiusvärin taustoista.

Bowker on käyttänyt hiusvärin luomiseksi termokromista mustetta. Hän kertoi Forbesille, että kauppojen hyllyiltä saatava muste on täysin myrkyllistä iholla, joten sitä täytyi käsitellä, jotta sitä on turvallista käyttää hiusväriaineessa.

Forbesin mukaan hiusväri muuttaa väriään, kun siinä on stimulantti. Bowker selitti tämän pigmentin kemiallisen sidoksen pilkkomisena.

”Määrätyn lämpötilan yläpuolella yksi molekyylin muodoista on toista vakaampi, ja näin reaktio tapahtuu, joka tuottaa molekyylin, joka imee valoa hieman erilaisella tavalla ja on näin ollen eri väri. Pohjimmiltaan värisysteemin aktiivinen osa on monimutkainen, hiilipohjainen molekyyli, joka käy läpi peruuttamattoman muutoksen itsensä kanssa”, Bowker kertoi.

Forbesin mukaan Bowker on käyttänyt joukkoa datasääntöjä, jotta väri tietää, missä lämpötilassa sen pitäisi muuttua. Bowker hienosäätänyt sen perustuen joko keskiverto sisälämpötilaan vs. ulkolämpötilaan tai värin käyttäjän itsensä, eli eismerkiksi jos hiusväriä käyttänyt punastuu, hiusten väri muuttuu.

”Se on melko hassua”, Bowker kuvaili vaikutusta Forbesille.

”Kehosi tapahtumia ilmaistaan hiustesi avulla”, hän lisäsi.

FIRE-hiusväri on lanseerattu Lontoon muotiviikkojen aikana 17.-21. helmikuuta yhteistyössä Storm Modelsin kanssa erilaisten lyhytelokuvien avulla. Forbesin mukaan Bowker aikoo esitellä hiusväriään myös Instagram Live -videoiden avulla todistaakseen, että kyse ei ole feikkiväristä.

Bowkerin kehittämä hiusväri olisi jo valmis myyntiin, mutta sitä ei ole vielä saatavilla, sillä Bowker ja The Unseen etsivät kaupallista kumppania tuomaan väriä vaihtavan hiusvärin markkinoille. Forbesin mukaan tarkoituksena on lisensoida väri suurelle hiustuotemerkille, joka todella saa kaiken siitä irti, mutta Bowkerin toiveissa kuitenkin on, että hiusväri olisi saatavilla kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Bowker toivoo Forbesin mukaan, että hänen keksintönsä rohkaisisi nuoria naisia tiedealoille.

”Minä todella uskon, että tämä on hyvä tuote-esimerkki, joka juhlistaa tieteen alan naisia ja rohkaisee nuoria naisia näkemään mahdollisuuden luovuuteen tieteen ja tekniikan saralla – tuoden scifiä tosielämään”, Bowker sanoi.

Voit tutustua The Unseeniin tarkemmin heidän kotisivuillaan ja Instagramissa.

Lähde: Forbes