Jokainen on joskus vihainen, joka on täysin normaalia. Sitä olisi kuitenkin hyvä osata käsitellä oikeilla tavoilla.

Se, että on liian usein vihainen, ei ole normaalia, johon kannattaa puuttua. Se voisi onnistua hyvin näiden asiantuntijoiden Live Strong -sivustolle paljastamien vinkkien avulla. Kokeile niitä, kun seuraavan kerran tunnet itseksi vihaiseksi etkä oikein osaa käsitellä tätä tunnetta. Vinkkejä löytyy seitsemän kappaletta.

1. Tunnista tekijät, jotka laukaisevat vihasi

Yksi tehokkaimmista vihan hallinnan strategioista on olla tietoinen asioista, jotka saavat sinut vihaiseksi. Se on avain hyvinvointisi seuraamiseen ennen kuin tunteesi kiihtyvät. Voit tehdä jopa suunnitelman, jonka mukaan hallitset tilannetta, kun suutut. Jos joku tietty ihminen saa sinut helposti suuttumaan, varaudu siihen jo etukäteen, kun tiedät että joudut hänen seuraansa. Suunnitelma voi silloin auttaa.

2. Suorita kehosi skannaus

Kun huomaat, että olet juuri tulossa vihaiseksi, mieti että voisiko samalla jokin asia liittyä kehoosi, joka saa sinut sillä hetkellä suuttumaan normaalia helpommin. Onko siitä esimerkiksi jo jonkin aikaa, kun olet viimeksi syönyt. Tai voisiko sinulla olla jano, joka tekisi sinusta helpommin vihaisen?

3. Puhu siitä

Tästä ongelmasta kannattaa puhua myös muiden kanssa. Heistä voi olla apua, jolloin voit saada heiltä hyviä neuvoja vihanhallintaan. Sekin voi jo auttaa, kun saat puhua ääneen asioista, jotka vihastuttavat sinua. Ehkä ne eivät enää sen jälkeen tee sinua niin helposti vihaiseksi?

4. Harjoittele syvään hengittämistä

Syvään hengittämisen on todettu auttavan lukuisissa asioissa. Se saa verenpaineen laskemaan, auttaa ruuansulatuksessa, mutta voi myös vähentää vihan tunnetta. Ennen kuin suutut, hengitä muutaman kerran syvään, jolloin tunne saattaa kadota, ainakin vähän.

5. Pidä päiväkirjaa

Ajatusten kirjaaminen ylös auttaa monien asioiden selvittämisessä. Kun kirjoitat muistiin myös vihan tunteitasi, voi se auttaa selviytymään niistä seuraavalla kerralla paremmin. Tiedät ehkä, kuinka toimia seuraavalla kerralla, kun sama asia saa sinut näkemään punaista.

6. Lähde liikkeelle

Liikunta ja liikkeellä olo vapauttaa kehossasi endorfiineja, jotka tekevät olosi hyväksi. Joten suuttuessasi voisi olla hyvä hetki lähteä harrastamaan liikuntaa. Se saa sinut paremmalle päälle ja siitä on etua sinulle monella muullakin tavalla, koska se pitää sinut terveenä. Se vaikuttaa myös mieleesi, joten ehkä et suutu niin helposti, kun pysyt hyvällä tuulella niin hyvin.

7. Siirrä huomiosi muualle

Kun siirrät huomiosi toiseen asiaan siitä mikä saa sinut vihaiseksi, saatat ehkä leppyä, koska ajattelet silloin jotain ihan muuta. Voit kirjoittaa muistiin asioita, joita voisit sillä hetkellä ajatella, koska siinä tilanteessa on vaikea keksiä yhtäkkiä jotain muuta ajateltavaa.

Lähde: Live Strong