Näin lyhyen ajan rakastumisvaihe useimmilla kestää.

Jos elokuvia ja musiikkia on uskominen, ei maailmassa ole mitään parempaa tai palkitsevampaa kuin rakastuneena oleminen. Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että suhteen intohimoinen alkuvaihe, jossa kumpikin on korviaan myöten rakastunut toisiinsa, ei loppujen lopuksi kestä kovin kauaa.

Tämän alkuhuuman mentyä ohi suhde joko muuttaa muotoaan ja sopeutuu, tai kuihtuu pois. Tämän ilmiön tiedostaminen voi auttaa monia hyväksymään, että rakastumisvaiheen ei ole tarkoitus kestää ikuisuutta, ja että on täysin normaalia, että se loppuu ajan myötä.

Kuinka pitkään rakastumisvaihe sitten yleensä kestää?

Eräässä uudessa tutkimuksessa saatiin selville, että useimmilla pareilla rakastumisvaihe kestää 6 kuukautta. Tätä ensimmäistä romanttisen rakkauden vaihetta leimaa yleensä stressi muuttuu myöhemmin uudeksi vaiheeksi, johon yhdistetään pikemminkin turvallisuus ja rauha.

Kun suhteen ensimmäinen vaihe, eli rakastumisvaihe, on ohi, kestää seuraava vaihe yleensä puolesta vuodesta neljään vuoteen. Tätä vaihetta kutsutaan intohimoiseksi rakkaudeksi. Tälle vaiheelle on tyypillistä, että suhteessa on edelleen intohimoa, mutta sitoutuminen ja läheisyys korostuvat.

Viimeistä vaihetta kutsutaan kumppanuudeksi, jossa intohimo antaa tilaa sitoutumiselle ja läheisyydelle, jotka ovat tässä viimeisessä vaiheessa huipussaan.

Romantikoiden ei kuitenkaan kannata huolestua, sillä kaikki suhteet eivät noudata tätä kaavaa, ja jotkin suhteet saattavat jäädä intohimoisen rakkauden tasolle vuosiksi tai jopa vuosikymmeniksi. Asiantuntijat myös korostavat, että romantiikka on mahdollista säilyttää myös kumppanuusvaiheessa, varsinkin jos kumpikin osapuoli näkee sen eteen vaivaa.

Jaa artikkeli myös ystävillesi!

Lähde: Best Life / Kuva: Mari Lezhava, Unsplash