Ennen kuin hankit uuden asunnon, kannattaa tehdä nämä asiat.

Kun etsii uutta asuntoa, on hyvä varmistaa muutama seikka, jotta asunnossa varmasti viihtyy mahdollisimman pitkään. Ennen kuin allekirjoitat vuokra- tai ostosopimuksen ja alat siirtää tavaroita uuteen kotiin, muista tehdä nämä asiat.

1. Perehdy naapurustoon

Selvitä internetin tai vuokranantajan/välitystoimiston kautta, minkälaisesta seudusta on kyse. Näin tiedät, pidetäänkö aluetta turvallisena ja minkälaista naapurustossa on asua.

2. Anna itsellesi aikaa

Muuttaminen on todella väsyttävää. Anna itsellesi siis aikaa asunnon etsinnässä, jotta löydät varmasti sellaisen, missä viihdyt. Asunnon ei tarvitse olla unelmiesi täyttymys, mutta sen pitäisi olla asunto, johon tuntuu 100 prosenttisesti hyvältä muuttaa.

3. Laita itsellesi budjetti ja pidä siitä kiinni

Ennen kuin alat etsiä asuntoa, selvitä kuinka paljon voit realistisesti maksaa niin asunnosta kuin siinä asumisesta. Ota huomioon myös kaikki kulut sähkö- ja nettilaskuista elämiseen.

4. Tutustu vuokranantajaan/myyjään

Elämä on helpompaa, jos voit kommunikoida vuokranantajan tai edellisen asukkaan kanssa. Varmista, että sinulla on tarvittavat yhteystiedot ja kysy, mistä kaikesta voit olla häneen yhteydessä.

5. Lue kaikki ennen kuin allekirjoitat mitään

Lue kaikki asuntoon liittyvät paperit ja tiedot useita kertoja läpi, jotta varmasti tiedät, mihin olet suostumassa. Voit myös luetuttaa ne varalta vaikkapa vanhemmillasi tai ystävälläsi. Älä pelkää kysyä, jos esimerkiksi vuokrasopimuksessa on jotain, mikä ihmetyttää.

6. Hanki vakuutus

Se voi tuntua turhalta, mutta vahinkojen sattuessa sinua vain harmittaisi suuresti, jos sinulla ei olisi kattavaa vakuutusta. Jotkut vuokranantajat eivät myös suostu vuokraamaan asuntoa, jos vakuutusta ei ole.

7. Muista takuusi

Jos muutat vuokralle, ota valokuvia asunnosta ennen kuin muutat sinne, jotta sinulla on todisteet asunnon kunnosta ennen kuin asetut kodiksi. Laita ylös kaikki mahdolliset sattumukset/vahingot/muutokset, joita asumisesi aikana tapahtuu.

8. Ole avoimin mielin

Saatat haluta tietyn kokoisen asunnon tietystä osasta paikkakuntaa, mutta aina se ei ole mahdollista. Pidä siis mielesi avoinna ja katsele myös muita vaihtoehtoja.

Lähde: HuffPost