Hääperinteitä on monia, mutta kaikkia ei ole pakko noudattaa ja niitä voi muokata huoletta mieleisekseen.

Kun suunnittelee omia häitä, voi läheisiltä tulla monenlaisia vinkkejä, ohjeita sekä kehotuksia erilaisista hääperinteistä ja seikoista, joita häissä on ”pakko olla” – valkoisesta hääpuvusta siihen, että morsiamen isä saattaa hänet alttarille.

Häät ovat kuitenkin hääparin juhla ja suuri päivä saa – tai pitäisi saada – olla heidän näköinen. Perinteillä on paikkansa ja tarkoituksensa, mutta jos niilä ei ole parille merkitystä, voi niistä tulla vain turhaa stressiä.

Kaikkia perinteitä ei olekaan mikään pakko noudattaa, vaan niitä voi huoletta rikkoa tai muuttaa haluamallaan tavalla, jotta hääjuhla tuntuu omalta ja viihdyttävältä. Popsugar listasi tällaisia hääperinteitä ja suomensimme ne alle.

Valkoiseen pukeutuminen

Tämä on vanha perinne ja edelleen yleinen tapa. Valkoinen on viitannut puhtauteen ja valkoinen hääpuku oli merkki siitä, että morsian on neitsyt. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet ja morsian voi pukeutua halutessaan valkoiseen tai aivan muuhun väriin.

Mekkoon pukeutuminen

Valkoisen lisäksi morsiamet yleensä pukeutuvat kokopitkään mekkoon. Nykyisin tässäkin on kuitenkin vaihtoehtoja yhtä paljon kuin on morsiamia. Morsian voi pukeutua halutessaan niin mekkoon, hameeseen ja yläosaan, tyylikkääseen haalariin tai laittaa ylleen vaikkapa smokin.

Häät lauantaina

Viikonlopussa on toki omat puolensa, mutta häiden järjestäminen arkipäivälle voi laskea kuluja. Jos päivä on lyöty ajoissa lukkoon, voivat vieraat myös parhaansa mukaan koittaa saada itselleen vapaata, jotta voivat osallistua häihin ja saavat näin ylimääräisen vapaan sinua ja kumppaniasi juhlistaakseen.

Morsiusseurue

Yleensä morsiamella on kaasonsa ja morsiusneitonsa, jotka ovat osa morsiusseuruetta ja ovat morsiamen apuna niin ennen häitä kuin hääpäivänä. Morsiusseurueen ei kuitenkan tarvitse koostua vain naisista. Morsiamellakin voi olla bestman, jos hän niin haluaa. Läheisiä miehiä, olipa kyse veljestä tai ystävästä, ei ole mikään pakko jättää morsiusseurueen ulkopuolelle. Ota morsiusseurueeseesi niitä ihmisiä, jotka tekevät juhlapäivästäsi erityisen. Jos et halua morsiusseuruetta lainkaan, ei sinun ole myös mikään pakko valita sellaista.

Jotain lainattua, jotain sinistä…

Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua, jotain sinistä – tämäkin on monille tuttu perinne ja monet morsiamet haluavat pitää siitä kiinni. Mikään pakko se ei kuitenkaan ole, ja Popsugarkin huomauttaa, ettei kukaan edes huomaa, onko morsiamelle nämä neljä asiaa hääpäivänään.

Häitä edeltävä yö erillään

Monet parit edelleen pitävät tästä tavasta kiinni, että hääpäivä edeltävä yö nukutaan eri paikoissa ja morsiamen ja sulhanse seurana ovat omat läheiset. Häihin kuitenkin liittyy paljon hässäkkää ja härdelliä, joten häitä edeltävä ilta ja yö sekä hääpäivän aamu voivat olla mahdollisuus parille rauhoittua ja olla keskenään hetki ennen suurta päivää.

Alttarille saattaminen

Tämä on vanha perinne, mutta suhtautuminen siihen on nykypäivänä muuttunut. Naiset eivät ”kuulu” kenellekään kuin itselleen ja ajatus morsiamen luovuttamisesta esimerkiksi isältä sulhaselle voi tuntua monesta väärältä. Alttarille saattaminen on kuitenkin usein liikuttava hetki, joten jos sen haluaa pitää osana juhlapäivää, voi morsiamen saattaa toinen vanhemmista, molemmat vanhemmat tai joku erityinen läheinen tai ystävä. Morsiamen kanssa voi kävellä alttarille asti tai puoliväliin. Morsian voi myös kävellä alttarille yksin tai hääpari voi kävellä sinne yhdessä – tärkeintä on, että se tuntuu hääparista itsestä hyvältä ja luontevalta.

Riisin heittäminen

Riisin heittäminen voi olla kiellettyä, joten tämä kannattaa tarkistaa etukäteen. On myös hyviä vaihtoehtoja riisille, kuten kukkien terälehtien heitto tai puhaltaa saippuakuplia.

Puheet

Hääjuhlassa pidetään yleensä puheita ja äänessä saattavat olla niin hääparin vanhemmat kuin kaaso ja bestman. Jos lähipiirissä on kuitenkin heitä, joita julkinen puhuminen hermostuttaa, ei puhetta ole pakko pitää tai jos pari itse ei halua, että joku pitää puheen, on heillä oikeus kieltää se. Ja jos hääpari itse haluaa pitää puheen, on sekin täysin hyväksyttävää eikä kukaan sitä estä. Puhe on Popsugarin mukaan mainio tilaisuus kiittää ihmisiä, jotka ovat olleet osana hääjuhlaa. Hääpari itse saa päättää, ketkä pitävät puheita hääjuhlan aikana.

Hääkimpun heitto

Hääkimppu ei tule aina halvaksi, joten voit myös säästää sen itsellesi ja jättää tämän perinteen väliin.

Hääparin ensitanssi

Tämä on varsin yleinen perinne, mutta hääparille voi tulla tästä paineita opetella tanssi – etenkin jos toisella tai molemmilla on kaksi vasenta jalkaa. Tämä perinne kannattaa pitää osana hääjuhlaa vain, jos pari sitä itse todella haluaa.

Perinteiset perhekuvat

Sukulaiset pönöttävät rivissä, yrittäen näyttää luontevalta ja rennolta. Lopputulos ei läheskään aina onnistu ja häävalokuvaajaa voi pyytää lähestymään hääkuvien ottoa rennommalla tavalla – ellet sitten juuri halua perinteisiä pönötyskuvia. Myös kertakäyttökamerat ja valokuva-automaatit antavat mahdollisuuden ikuistaa hääjuhla rennommalla tavalla. Vierailla voi myös antaa mahdollisuuden ottaa itse kuvia ja julkaista niitä parin hääsivustolla tai esimerkiksi sosiaalisessa mediassa parin valitsemaa hashtagia käyttämällä.

Monikerroksinen kakku

Hääkakkua ei ole pakko olla lainkaan, jos pari niin haluaa. Hääkakut voivat tulla kalliiksi ja jos haluaa säästää kuluissa, on kakusta luopuminen yksi mahdollisuus siihen. Kakku voi olla myös itse tehty tai simppelimpi kuin monikerroksinen kakku, mikä myös auttaa säästämään kuluissa. Tarjolla voi olla myös pieni kakku hääparille ja vieraille jotain muuta makeaa syötävää.

Oman nimen muuttaminen

Tämä jakaa mielipiteitä: ottaako morsian sulhasensa nimen, tuleeko sukunimistä yhdistelmä, ottaako sulhanen morsiamen sukunimen vai pitävätkö kumpikin omansa? Mahdollisuus voi olla myös valita uusi sukunimi yhdessä. Tärkeintä kuitenkin on, että pari tekee ratkaisun yhdessä ja toimii niin, mikä heistä tuntuu oikealta. Ja jos morsian haluaa pitää oman nimensä, on hänellä siihen täysi oikeus – se on hänen nimenä loppuelämän ja on oma päätös, mikä se on.

Mitkä hääperinteet ovat sinusta sellaisia, joita voi rikkoa tai joista voi luopua? Kerro ajatuksesi kommenteissa!

Lähde: Popsugar