Halloween-pukeutuminen kasvattaa vuosi vuodelta suosiotaan myös Suomessa

Halloween on Suomessa vielä suhteellisen uusi perinne, mutta viime vuosina tämä Yhdysvalloista alun perin rantautunut juhla on kasvattanut suosiotaan. Kurpitsalyhtyjen lisäksi olennainen osa juhlaa on pukeutuminen naamiaisasuun, jota monet halloweenista innostuneet juhlijat suunnittelevat jo monta viikkoa etukäteen.

Elokuva-aiheiset asut ovat suosittuja Euroopassa

Perinteiset halloween-hahmot, kuten vampyyrit tai kummitukset ovat aina olleet suosittuja asuja, mutta viime vuosina inspiraatiota on haettu myös populaarikulttuurista, elokuvista ja TV-ohjelmista. Naamiaisasuihin panostetaan entistä enemmän ja melkein joka kaupasta saakin tätä nykyä jos jonkinlaista halloweeniin liittyvää rekvisiittaa ja tarviketta.

Tutkiakseen viime vuosien trendejä sekä suuntauksia tämän vuoden suosituimmaksi halloween-asuksi, suoritti vertailusivusto ShopAlike.fi Google Trends -sivuston avulla tutkimuksen koskien asuihin liittyviä Google-hakuja Euroopassa viimeisen kolmen vuoden (2015–2017) ajalta. Tutkimustulosten mukaan Euroopassa haettiinkin eniten elokuviin liittyviä asuja (24,2 %), kauhuasuja (13,7 %), univormuja ja ammattiasuja (11,7 %) sekä supersankariasuja (10 %). Hahmoihin liittyvistä hauista viime vuosien eniten haetuksi asuksi nousi ehdottomasti Suicide Squad -elokuvasta tuttu Harley Quinn, Wonder Woman -sankarittaren ja zombien seuratessa perässä.

Myös Suomessa luotetaan elokuvateemoihin

Suomen Google Trends -sivuston mukaan viimeisen kolmen vuoden aikana suomalaiset ovat etsineet pääasiassa elokuvien hahmoihin liittyviä asuja (28,6 %), supersankariasuja (15,9 %), ammattiasuja (12,7 %) sekä TV-ohjelmiin ja videopeleihin liittyviä asuja (molemmat 9,5 %). Yhtälö samaisina vuosina ulos tulleisiin suuren luokan elokuviin, kuten Deadpool, Wonder Woman ja Star Wars on selvä, samoin kuin valtavan suosion saavuttaneen Game of Thrones -sarjan hahmojen esiintyminen hakutuloksissa.

Tutkimus kattaa myös Suomen ShopAlike-vertailusivuston vuoden 2017 klikkitapahtumat ja niiden perusteella taas voidaan todeta, että verkko-ostoksilla eniten on etsitty naamareita (56,6 %), peruukkeja (7,3 %), eläinasuja (6,7 %), perinteisiä halloween-asuja (6,2 %) sekä huumoriasuja (6,2 %).

Mikäli Google Trendsin vuoden 2018 taide ja viihde -osion suosituimpia hakuja on uskominen, tämän vuoden asukavalkaadissa voidaan nähdä tuttuja hahmoja aina Skam-sarjasta Twin Peaksiin. Supersankari Deadpool näyttää myös jatkavan suosiotaan, johon vaikuttaa varmasti elokuvasarjan toisen osan ulos tuleminen aikaisemmin tänä vuonna.

Tietoa tutkimuksesta

Tutkimukseen poimittiin 13 eri Euroopan maasta 10 haetuinta naamiaisasua tavallisten Google-hakujen, niihin liittyvien aihehakujen sekä kuvahakujen joukosta. Hakutulokset on yhdistetty ja jaettu eri kategorioihin trendisuuntauksien löytämiseksi. Haut on poimittu vuoden 2018 viikon 40 aikana jokaisen maan omalta Google Trends -sivustolta käyttäen hakusanaa “costume” tai sen käännöstä maan omalle kielelle. Haut on rajattu koskemaan aikaa, jolloin keväiset karnevaalit on jo juhlittu.

Koko tutkimuksen tulokset on koottu infograafiin, jonka löydät tästä.

Yhteistyössä: ShopAlike

Halloween_infograafiHalloween_infograafi