Odottavat skottiäidit saavat samankaltaisen äitiyspakkauksen kuin mitä Suomessa jaetaan.

Suomessa on jo monen vuosikymmenen ajan jaettu ilmaisia äitiyspakkauksia ja nyt skotit ovat ottaneet suomalaisesta käytännöstä mallia. Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon lahjoitti odottaville äideille ensimmäiset äitiyspakkaukset vuoden vaihduttua Clackmannanshiressa ja Orkneyssa.

Mashablen mukaan näillä kahdella paikkakunnalla on kolmen kuukauden pilottivaihe äitiyspakkauksista, joita Skotlannissa kutsutaan baby box -nimellä – eli vauvalaatikoiksi. Pilottivaiheen jälkeen kaikki Skotlannissa syntyvät pienokaiset saavat vauvalaatikon kesään 2017 mennessä.

Skotlannin äitiyspakkauksissa on noin 40 tavaraa, jotka ovat olennaisia uudelle vauvalle ja vanhemmille. Mukana on muun muassa vaatteita, vaippoja sekä kirjoja ja kuten Suomen äitiyspakkauksia, myös Skotlannin vastaavia voi käyttää vauvan ensimmäisenä sänkynä.

”Skotlannin vauvalaatikko on vahva signaali meidän päättäväisyydestä sen suhteen, että jokainen lapsi – olosuhteistaan huolimatta – saisi parhaan alun elämään”, Sturgeon sanoi.

Odottava äiti Joan McKinven kertoi olevansa vaikuttunut Skotlannin äitiyspakkauksista.

”Näin pakkauksen tänä aamuna ja sen sisältö teki vaikutuksen. En odottanut siinä olevan noin paljon sisältöä. Siinä on paljon tarpeellisia tavaroita, joten uskon, että sille on käyttöä”, tuleva äiti kertoi Skotlannin hallituksen Facebook-sivulla julkaistulla videolla.

Samaisella videolla pääministeri Sturgeon muistutti, että äitiyspakkauksella on myös tärkeä terveysviesti.

”Äidit saavat vauvalaatikon ollessaan 7-8 kuukaudella raskaana ja he ilmoittautuvat kätilölle, kun he saavat laatikon, joten se rohkaisee odottavia äitejä osallistumaan terveyspalveluihin”, pääministeri kertoi.

Artikkelin lopussa olevalta videolta näet, minkälaisia Skotlannin äitiyspakkaukset ovat ja voit tutustua niihin tarkemmin täällä. Suomessa Kelan jakamiin äitiyspakkauksiin voit taas tutustua täällä.

First Minister Nicola Sturgeon has delivered Scotland’s first Baby Boxes to new mums in Clackmannanshire. The Scottish Government is gifting every newborn baby a Box of essential items, such as clothes, nappies and books, to help ensure they get the best start in life. Following the hugely successful Finnish model, the Box is also suitable for babies to sleep in. The three-month pilot begins today in Clackmannanshire and Orkney, and the Baby Box will be rolled out to all newborns by the summer of 2017.

Julkaissut The Scottish Government 1. tammikuuta 2017

Lähde: Mashable