Turun yliopistossa tehty tutkimus selvitti syitä sille, miksi miehet saattavat päätyä yhteen äitiään muistuttavan naisen kanssa.

Suomalaistutkimuksen mukaan on melko yleistä, mies tapailee äitiään muistuttavaa naista. Tutkimusta varten rekrytoitiin 70 miestä ja naista ja heidän kumppaninsa kasvoja verrattiin osallistujan vastakkaista sukupuolta olevan vanhemman kasvoihin.

Women’s Healthin mukaan tuloksista ilmeni, että naisten miehet eivät muistuttaneet naisten isiä ollenkaan. Tutkimusta tehneen Urszula Marcinkowskan mukaan miehet sen sijaan päätyivät yhteen naisten kanssa, jotka merkittävästi muistuttivat miesten äitejä.

Marcinkowskan mukaan tässä ei ole kuitenkaan mitään luonnotonta. Se johtuu siitä, että evoluutio ja luonnonvalinta ovat esiohjelmoineet ihmisiä etsimään kumppaneita, jotka tulevat samasta lajiryhmästä.

Koska miesten varhaisin ja läheisin kontakti on heidän äitiensä kanssa, äideistä tulee se ”sapluuna”, jota miehet Marcinkowskan mukaan etsivät. Isillä ei ole samanlaista vaikutusta tyttäriensä kumppanin valinnassa – olivat he sitten kuinka omistautuneita ja läsnä tahansa.

Äiti-poika-kytkös ei jää kuitenkaan pelkästään ulkonäköön. State University of New Yorkin sosiologi Michael Kimmel kertoi Women’s Healthille, että miehen suhde äitiinsä vaikuttaa suuresti siihen, miten hyvin mies löytää yhteyden naisten kanssa myöhemmin elämässä.

Kimmelin mukaan paras pohja terveille, romanttisille kiintymyksille on läheinen ja hellä äiti-poika-side. Jos miehellä taas oli vaikea suhde äitiinsä, joka oli etäinen tai välinpitämätön, voi hän alitajuisesti hakea samankaltaisia naisia romanttiseksi kumppaniksi, miesten ja nuorten miesten asioiden asiantuntija William Pollack Cambridge Health Alliancesta ja Harvard Medical Schoolista sanoi Women’s Healthille.

Lähde: Women’s Health