Suomalaiset avasivat sanaisen arkkunsa siitä, miten liian lyhytkestoiseksi koettu yhdyntä on vaikuttanut seksielämään.

Herkkä siemensyöksy on miesten yleisin seksuaalinen toimintahäiriö, josta Kaalimato.comin mukaan kärsii jopa joka viides mies. Vaikka myös naiset voivat saada orgasmin nopeasti, puhutaan liian nopeasta laukeamisesta yleensä vain miehiin liittyen, koska miehet eivät fyysisesti kykyne yhdyntään välittömästi laukeamisen jälkeen.

Kaalimadon mukan on kuitenkin hyvä ymmärtää, että liian nopeaksi koettu laukeaminen ei ole vain miesten vaiva. Lisäksi yleinen keskustelu “liian nopeasta laukeamisesta” on hyvin yhdyntäkeskeistä.

“Monilla on hyvin ylimitoitettu käsitys normaalista yhdynnän kestosta, sillä tutkimusten mukaan yhdyntä kestää keskimäärin vain viidestä seitsemään minuuttia. Yhdynnän kestoa huomattavasti tärkeämpää onkin se, mitä kumppanin laukeamisen jälkeen tapahtuu: päättyykö seksi kokonaan vai jatketaanko muilla tavoin”, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo tiedotteessa.

“Seksuaalisen nautinnon kokemuksia voi saada muustakin kuin pelkästä yhdynnästä, esimerkiksi sanoilla tai hyväilemällä kehoa eri tavoin vaikkapa käsillä, suulla tai seksivälineillä. Mikäli oma kumppani kokee, ettei ole saanut omia tarpeitaan tyydytettyä yhdynnän aikana, on kohteliasta huomioida hänen toiveensa ja jatkaa seksiä toisella tapaa”, hän jatkaa.

Taustalla monta toisiinsa yhteydessä olevaa asiaa

Kaalimadon mukaan satunnaisesti liian nopea laukeaminen on täysin normaalia, mutta lääketieteellisesti asia määritellään ongelmaksi, kun mies laukeaa toistuvasti noin minuutissa tai laukeaminen on nopeutunut normaalista noin kolmeen minuuttiin, eikä mies pysty itse hallitsemaan siemensyöksyään. Tilanteen on myös aiheutettava miehessä huolta, ahdistusta, turhautumista tai seksuaalisen kanssakäymisen välttelyä.

Monista kriteereistään huolimatta herkkä siemensyöksy on miesten yleisin seksuaalinen toimintahäiriö.

“Herkän siemensyöksyn taustalla on yleensä niin monet toisiinsa yhteydessä olevat asiat, että perimmäisen syyn selvittäminen voi olla lähes mahdotonta”, Lavikainen toteaa.

“Herkän siemensyöksyn taustalla vaikuttavat perinnölliset, biologiset ja psyykkiset tekijät. Se voi johtua myös eturauhastulehduksesta, erektiohäiriöstä, kilpirauhasen liikatoiminnasta ja joidenkin lääkeaineiden vaikutuksesta”, hän jatkaa.

Apua monenlaisin tavoin

Jos miehellä on haasteita peniksen tuntoherkkyyden ja herkän siemensyöksyn kanssa, voi laukeamista yrittää pitkittää erilaisin keinoin, kuten jännittämällä lantionpohjanlihaksia tai käyttämällä paikallisesti puuduttavia aineita taikka paksumpia kondomeja. Mies voi myös harjoittaa niin sanottua ”start-stop-menetelmää”, jossa hän tyydyttää itsensä aivan äärirajoille, ja lopettaa juuri ennen laukeamista.

Tällaisilla tekniikoilla on kuitenkin yleensä saatu aikaan varsin lyhytaikaisia tuloksia. Lavikaisen mukaan sopivaa hoitomuotoa pohdiskellessa tärkein kysymys on, kuinka haitallisena mies näkee tilanteen.

“Ongelmaksi nopea laukeaminen muodostuu vasta, jos mies sen sellaiseksi kokee. Yleisiä hoitomenetelmiä ovat esimerkiksi psyko- ja pariterapia, mutta myös pelkkä rentoutuminen ja hyväily ilman yhdyntää voi toimia apukeinona. Mikäli kyse on erektiohäiriöstä, niin silloin luonnollisesti erektiolääkkeistä voi olla apua. Joissain tapauksissa myös masennuksen hoidossa käytettävät SSRI-lääkkeet voivat tehota herkkään siemensyöksyyn”, Lavikainen luettelee.

“On huomionarvoista, että jotkut miehet kokevat epäonnistuvansa, mikäli laukeavat reilun viiden minuutin yhdynnän jälkeen. Tällöin kyseessä on kuitenkin täysin normaali tilanne, ja mies tarvitsee seksuaalineuvontaa” hän jatkaa.

“Mielikuva tällaisesta loputtomiin kestävästä miehestä muodostuu valitettavan monille pornon kautta”, Lavikainen huomauttaa.

Suomalaiset liputtavat seksivälineiden ja kestävyyden harjoittamisen puolesta

Kaalimato.com kysyi suomalaisilta, millaisia kokemuksia heillä on liian nopeasta laukeamisesta ja miten tällaiset tilanteet on ratkaistu. Suomalaiset saivat myös jakaa parhaat neuvonsa laukeamisen pitkittämiseen.

“Yleensä miespuoliset kumppanini laukeavat mielestäni liian nopeasti, muutaman minuutin jälkeen yhdynnän aloittamisesta. Useimmiten seksi päättyy siihen, ellen jatka itse esim. vibraattorilla. Liian nopea laukeaminen latistaa tunnelman ja usein miehet ovat haluttomia jatkamaan muita seksipuuhia oman laukeamisensa jälkeen, esim. hyväilemällä tai suuseksillä, jolloin en välttämättä enää itsekään halua masturboida. Tulee vähän inhottava olo joskus.”
-Nainen 24 vuotta

“Meillä ei ole ongelmia liian nopeasta tulemisesta. Peräänkuulutan miesten sooloseksiä. Mies, masturboi, tee sitä paljon. Älä vain runkkaa nopeasti vaan tee sitä nautiskellen ja tutkien. Masturboi lähelle orgasmia ja rauhoita itseäsi, jatka taas hiukan ja koita pysytellä tilassa, jossa tuntuu hyvältä, mutta et mene rajan yli, jolloin laukeat. Yhdynnässä teet sitten samoin. Etsi peniksen asento, jolla et stimuloi liikaa terskaa. Kokeile eri asentoja ja syvyyksiä ja ota välillä ulos, jos tuntuu, että tulee. Ulkona voit liu’uttaa penistä klitorista vasten ja jatkaa kohta sisälle takaisin. Hyvä panija opettelee tuntemaan itsensä, ja sitä on tehtävä koko elämä, koska keho ja penis muuttuvat.”
-Mies 38 ja nainen 42 vuotta

“Nuorempana kestin, kestin, kestin, kestin ja kestin. Nykyään meinaa ruuti syttyä jo aloitellessa. Olen keksinyt tähän hyvän syyn: nuorena sitä tehtiin joka päivä kolmesti. Nykyään ei tahdo löytyä aikaa, saati energiaa, eikä puolisoa kiinnosta niin paljon. Uskon että kesto palautuisi, jos kertoja olisi useammin ja tiiviimmin.”
-Mies 34 vuotta

“Joskus, jos kiima on päässyt kovaksi jostain syystä (pitkä tauko tai äärimmilleen viety kiusoittelu päivän aikana) voi liemet lentää jo muutaman työnnön jälkeen. Tämä on osa elämää, eikä se ole katastrofi. Yleensä puoliso on jo tyydytetty ennen varsinaista yhdyntää, joten usein seksi loppuu laukeamiseen.”
-Mies 40 vuotta

“Muutama vuosi takaperin oli seksisuhde, jossa mies tuli ekalla kierroksella kirjaimellisesti parin työnnön jälkeen. Minun onnekseni kyseisellä kaverilla ei ollut pelkästään oma nautinto hakusessa, vaan hommia jatkettiin sitten hetki muilla tavoin ja siitä sitten uudelle kierrokselle!”
-Nainen 23 vuotta

“Meillä käytetään leluja välillä, jos tuntuu, että kumppani ei kestä siihen saakka, että molemmat ovat valmiita. Jos laukeaa ennen minua, niin lelujen kanssa loppuun. Penisrengas auttaa kestämään, kannattaa kokeilla!”
-Pariskunta alle 30 vuotta