Erityisesti 0+ ja A+ veriryhmien luovuttajille on nyt tarvetta.

Suomen Punaisen Ristin veripalvelu kertoo, että toukokuussa sairaaloissa on käytetty tavallista enemmän verivalmisteita ja normaali verenluovuttajien määrä, 800-900 päivässä, ei juuri nyt riitä – tarve on toistaiseksi noin 1 000 luovuttajaa päivässä.

Veripalvelu kutsuukin luovuttajia tällä hetkellä tehostetusti. Verivarastojen korjaamiseksi tarvitaan pikaisesti luovuttajia kaikista veriryhmistä, mutta erityisesti yleisten O+ ja A+ veriryhmien luovuttajia on tarvittu viime aikoina.

veritilanne

”Päivitämme ajantasaisen veritilanteen verkkosivuillemme joka päivä. Toivomme, että verenluovuttajat seuraavat oman veriryhmänsä veritilannetta ja huomioivat sen käynneissään, jos mahdollista”, verenluovutuksen johtaja Satu Pastila kertoo SPR:n tiedotteessa.

”Kutsumme verenluovuttajia heidän veriryhmänsä tarpeen mukaisesti, joten kutsu tarkoittaa, että sinua tarvitaan juuri nyt”, Pastila sanoo.

Toukokuun alussa punasolu- ja verihiutalevarastoja ovat verottaneet muun muassa juhlapyhät, joihin sairaalat ovat varautuneet tilaamalla tavallista enemmän verivalmisteita.

”Tilanne on huonontunut usean viikon aikana. Samalla kun veren käyttö on vilkastunut, moni verenluovuttaja viettää ymmärrettävästi aikaa talven jälkeen pihatöissä ja ulkona. Kun aurinko paistaa, verenluovutus saattaa unohtua”, Pastila toteaa.

SPR:n veripalvelun sivuilla voi tehdä ennen luovutukseen lähtemistä sovinkoluovuttajaksi.fi- pikatestin, josta selviää, voiko verta luovuttaa juuri nyt ja testin tekemistä suositellaan ennen jokaista käyntiä. Lopullisen arvion verenluovutuskelpoisuudesta tekee hoitaja paikan päällä.

Tarkista veritilanne veripalvelun sivuilta täältä.