BBC on listannut uraauurtavia, vaikutuvaltaisia naisia eri aloilta vuodesta 2013 lähtien.

Britannian yleisradioyhtiö BBC on julkaissut listan vuoden 2020 vaikutusvaltaisimmista ja inspiroivimmista naisista, joista yksi on Suomen pääministeri Sanna Marin. Listalla on yhteensä sata naista.

BBC kertoo listauksessa, että Marin on puolueensa puheenjohtaja ja johtaa neljän muun naispuheenjohtajan kanssa hallitusta. Lisäksi BBC mainitsee, että Suomea on kehuttu koronakriisin hoidosta.

”Naisjohtajina voimme osoittaa, että on mahdollista taistella virusta vastaan ja samalla käydä kiinni ilmastonmuutokseen, panostaa koulutukseen ja tehdä sosiaalisesti oikeudenmukaisia muutoksia yhteiskunnassa”, BBC kertoo Marinin sanoneen.

Marin on vuoden 2020 listan ainoa suomalainen, mutta myös viime vuonna BBC:n listalla oli yksi nainen Suomesta, kun kolttasaamelainen toimittaja Sara Wesslin valittiin vuoden 2019 sadan vaikutusvaltaisimman naisen joukkoon. Voit lukea aiheesta lisää täällä.

Naiset johtavat muutosta

Poikkeuksellisen vuoden myötä BBC on valinnut tämän vuoden listansa teemaksi How Women Led Change in 2020, eli miten naiset johtivat muutosta vuonna 2020. Listaus juhlistaa tutkijoita ja terveydenalan ammattilaisia, jotka ovat auttaneet selviämään pandemian keskellä, sekä naisia muilta aloilta, ketkä ovat kaikki johtaneet muutosta omilla tavoillaan – poliitikoista näyttelijöihin ja urheilijoihin sekä naisia, jotka ovat pyrkineet yhteisöissään parantamaan muiden elämää.

Uraauurtavien, vaikutusvaltaisten naisten joukossa on pääministeri Marinin lisäksi muun muassa näyttelijät Jane Fonda, Michelle Yeoh ja Mahira Khan, Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svetlana Tsihanouskaja sekä tutkija Sarah Gilbert, joka on ollut kehittämässä Oxfordin yliopiston koronarokotetta. Lisäksi BBC on nostanut listaltaan esiin muun muassa transsukupuolisen malli Lea T:n, astronautti Kathy Sullivanin aktivisti Agnes Chow’n ja laulaja-lauluntekijä Bulelwa Mkutukanan, joka on käyttänyt näkyyvyttään avuksi ja tuonut valoon naisiin kohdistuvaa väkivaltaa Etelä-Afrikassa.

Tänä vuonna BBC on jättänyt yhden paikan ensimmäistä kertaa tyhjäksi. Tällä kunnioitetaan kaikkia niitä naisia, jotka ovat tehnet uhrauksia ja vaikuttaneet tänä poikkeuksellisena vuonna, ja annetaan ihmisille itselleen mahdollisuus antaa paikka heille itselleen tärkeälle ihmiselle.

Löydät sadan naisen listan kokonaisuudessa täältä.

Lähde: BBC