Virtsa voi olla monenväristä, riippuen siitä mitä ja kuinka paljon on juonut. Se voi värjääntyä esimerkiksi punertavaksi, kun on syönyt punajuurta.

Myös koostumuksesta voi löytyä eroja. Jos virtsa on sameaa, voi se Health -lehden mukaan johtua monesta eri syystä. Sivusto on listannut niitä seitsemän kappaletta. Osa syistä johtuu jostakin ihan normaalista asiasta, josta ei tarvitse huolestua. Syy voi olla myös vakava, joten samean virtsan syy kannattaa aina selvittää.

1. Virtsatietulehdus

Virtsatietulehdus on yleinen samean pissan syy. Silloin se tuskin on ainoa oire, koska tämä vaiva aiheuttaa myös monia muita oireita, kuten virtsatessa esiintyvää kipua ja polttavaa tunnetta. Myös pissalla saattaa tulla ravattua. Onneksi tämä vaiva hoituu usein nopeasti antibiooteilla.

2. Vähäinen veden juonti

Jos juo vähän vettä, sekin aiheuttaa pissan samentumista. Se voi vaikuttaa myös pissan väriin eli se muuttuu normaalia tummemmaksi. Hyvä uutinen on se, että tämä ongelma ratkaistaan siten, että juodaan enemmän vettä.

3. Ruokavalio

Samoin kuin jotkut elintarvikkeet voivat vaikuttaa siihen, mille pissa haisee, ruokavalio voi saada pissan näyttämään samealta tai maitomaiselta. Erityisesti tietyillä vihanneksilla voi olla tällainen vaikutus.

4. Munuaiskivet

Munuaisongelmat pitää sulkea pois, jos yhtäkkiä alat huomata virtsasi olevan sameaa. Haiseva ja samea virtsa ovat molemmat merkkejä munuaiskivistä. Ne muodostuvat munuaisissa, mutta kulkeutuvat virtsan kautta. Muita munuaiskivien oireita ovat mm. selkäkipu, vilunväristykset, kuume, veri virtsassa ja oksentelu.

5. Klamydia

Jos huomaat, että pissasi näyttää samealta etkä ole harjoittanut turvallista seksiä, syyllinen voi olla sukupuoliteitse tarttuva infektio. Erityisesti klamydia voi aiheuttaa sameaa virtsaa. Samean virtsan lisäksi klamydia voi myös aiheuttaa epänormaaleja vuotoja, kipua virtsatessa, sukuelinten kutinaa, kuumetta ja muita oireita.

6. Tulehdus

Tulehdus voi tehdä virtsan sameaksi. Erityisesti kystiitti, joka on tulehdus virtsarakossa, voi aiheuttaa sameaa pissaa. Muita kystiitin oireita ovat tumma tai haiseva virtsa, poltto tai kipu, kun pissaat sekä normaalia useammin tuleva tarve pissata. Oireet ovat samankaltaiset kuin virtsatietulehduksessa.

7. Lima virtsassa

Jos virtsassa on limaa, se saattaa tehdä pissan sameaksi. Mutta ylimääräinen lima virtsassa saattaa viitatta johonkin taustalla olevaan sairauteen. Siksi kannattaa käydä selvittämässä tämä asia lääkärissä. Syy voi olla jokin muukin kuin ylempänä mainitut. Se voi liittyä esimerkiksi virtsarakon syöpään tai ärtyvän suolen oireyhtymään.

Lähde: Health