Äidit haluavat lain tuekseen, jotta voivat rauhassa imettää julkisilla paikoilla.

Imettäminen julkisilla paikoilla jakaa ihmiset kahteen leiriin: osa tuomitsee sen, osalle siinä ei ole mitään tuomittavaa, kyse on luonnollisesta asiasta. Nyt äidit Ruotsissa ovat julkaisseet vetoomuksen, jolla vaaditaan lakia suojaamaan äitien mahdollisuus imettää julkisilla paikoilla.

Imettäminen julkisilla paikoilla ei ole Ruotsissa kiellettyä, mutta The Localin mukaan mikään ei estä esimerkiksi yrittäjiä kieltämästä imettämistä tiloissaan. Vetoomuksen aloittaneen Kicki Sahamiehen mukaan asenteet julkisen imettämisen suhteen ovat muuttuneet Ruotsissa.

Sahamies synnytti esikoisensa vuonna 2012 ja silloin kukaan ei valittanut hänen imettämisestä julkisilla paikoilla. Saatuaan toisen lapsensa viime vuonna, tilanne oli kuitenkin The Localin mukaan toinen: hän sai enemmän paheksuvia katseita ja ihmiset olivat avoimempia inhonsa kanssa.

Lopulta sattumus kirjastossa sai kahden pienen lapsen äidin ryhtymään toimeen.

”Olin kirjastossa imettämässä, kun kirjastonhoitaja sanoi ihmisjoukon edessä minulle, ettei tekemiseni näyttänyt hyvältä”, äiti sanoi The Localille.

”Pahoitin mieleni ja olin pois tolaltani ja monet äidit, jotka saavat kuulla vastaavia kommentteja, tuntevat samoin. Heitä hävettää jopa niin paljon, etteivät ota asiaa puheeksi kotona”, Sahamies lisäsi.

Suomessa ruotsalaisäitien vetoomuksesta uutisoineen Helsingin Sanomien mukaan vetoomuksessa todetaan, kuinka asenteiden muuttumisen takia monet ovat luopuneet julkisella paikalla imettämisestä. Imetys julkisilla paikoilla on HS:n mukaan suojattu lailla Australiassa, Britanniassa, Filippiineillä, Taiwanissa sekä 49 osavaltiossa Yhdysvalloissa.

Sahamies perehtyi The Localin mukaan lakiin ja sai selville, ettei imettäviä äitejä juuri auteta Ruotsissa. Nyt hän muiden äitien kanssa koettaa saada kunnanvaltuustot turvaamaan äitien oikeuden imettää valtuuston omistamissa rakennuksissa ja he myös lobbaavat kansallisia poliitikkoja.

”Poliitikot kautta linjan ovat tukemassa vetoomusta ja Facebook-ryhmiimme liittyvien jäsenten määrä on räjähtänyt”, Sahamies kertoi.

”Monet naiset eivät sano mitään, kun ihmiset kieltävät heitä imettämästä julkisilla paikoilla, koska ovat huolissaan sen vain pahentavan tilannetta, mutta emme voi vaieta enää”, hän jatkoi.

Vetoomuksen viesti imettämistä paheksuville on The Localin mukaan ”Siedä tai käännä katseesi”.

”Se on syrjintää äitiä kohtaan sekä lasta kohtaan. Haluaisin tehdä selväksi, ettemme ole pulloruokintaa vastaan, siitä tässä ei ole kyse. Rintamaito on hyvästä vauvalle eikä ole hyväksyttävää kieltää lapselta ruokaa julkisilla paikoilla”, Sahamies kommentoi.

Lähde: The Local, Helsingin Sanomat