Rintasyöpämyytti murrettiin – ei kytköstä rintaliivien käytön ja lisääntyneen syöpäriskin välillä

Tutkimus pyrkii murtamaan sitkeän myytin lopullisesti.

Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention -lehdessä julkaistu tutkimus sai selville, ettei rintaliivien käyttö lisää naisten rintasyöpäriskiä. USA Todayn mukaan aiheeseen on liittynyt sinnikäs myytti, jonka mukaan etenkin kaarituettujen liivien käyttö lisää riskiä sairastua rintasyöpään.

Kehittyneiden maiden, missä rintaliivien käyttö on yleisintä, korkeammat rintasyöpämäärät ovat johtaneet spekulaatiohin siitä, että jokin kytkös voisi olla olemassa. USA Todayn mukaan yksi ajatus, jota yksikään tutkimus ei tue, on se, että rintaliivit saattaisivat estää nesteen virtauksen imusuoniston läpi, estäen näin syöpää aiheuttavien myrkkyjen ja kuona-aineiden poistumisen.

Tutkimukseen osallistui yli 1 500 vaihdevuodet ohittanutta naista, joista osalla oli rintasyöpätaustaa ja osalla ei. Tutkimuksessa ei löydetty eroja rintaliivien käyttötavoissa osallistujien keskuudessa.

USA Todayn mukaan ei ollut väliä, oliko rintaliiveissä kaaritukia vai ei, kuinka kauan naiset käyttivät niitä päivittäin ja minkä ikäisenä naiset aloittivat niiden käytön. Ei myöskään ollut väliä, olivatko naiset lihavia tai laihoja ja kuinka suuri kuppikoko heillä oli.

”Ei ole todisteita siitä, että rintaliivien käyttö lisäisi naisen riskiä sairastua rintasyöpään”, Fred Hutchinson Cancer Research Centerin tutkija ja uutta tutkimusta johtanut Lu Chen kommentoi.

”Ei ole edes uskottavaa teoriaa, miksi rintaliivit lisäisivät riskiä”, Chen lisäsi.

Lokakuussa kerätään varoja rintasyöpätutkimukseen Roosa nauha -keräyksellä. Lue lisää täältä.

Lähde: USA Today


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.