Autot ovat yksi lisäys listalle asioista, joita naisten kannattaisi vältellä raskaana ollessaan.

Tutkimuksen mukaan odottavat äidit omaavat suuremman riskin joutua auto-onnettomuuksiin. Tämä selvisi, kun tutkijat perehtyivät yli 500 000 kanadalaisäidin terveystietoihin neljän vuoden ajalta ennen lapsen syntymää ja vuotta sen jälkeen.

Auto-onnettomuuksien määrät pysyivät suurin piirtein samoina ensimmäisen kolmanneksen ajan kuin ne olivat olleet ennnen raskautta, mutta toisella raskauskolmanneksella määrät kasvoivat 42 prosentilla. Näin riski nousi samanlaiseksi kuin uniapneaa sairastavilla.

Riski laski jälleen kolmannen kolmanneksen aikana ja synnytyksen jälkeen se laski alemmas kuin se oli ollut ennen raskautta. Newserin mukaan tutkijat perehtyivät ainoastaan onnettomuuksiin, joiden johdosta oli jouduttu vierailemaan ensiavussa.

Tutkimuksessa ei perehdytty syihin, mutta päätutkija uskoo hormonaalisten muutosten olevan syypäänä muutoksiin.

”Olemme pitkään tienneet, että raskaus aiheuttaa väsymystä, unettomuutta, pahoinvointia ja stressiä. Olemme miettineet, miten nämä tekijät saattaisivat vaikuttaa ajovirheisiin ja elämän vaarantaviin moottoriajoneuvo-onnettomuuksien todennäköisyyteen”, tutkija sanoi Newserin mukaan.

Päätutkijan mielestä kuitenkin odottavien äitien pitäisi varmistaa, että noudattavat kaikkia liikennelakeja ja minimoida ajotilanteiden ajalta häiriötekijät sen sijaan, että lopettaisivat ajamisen kokonaan.

Lähde: Newser