Politiikka vaikuttaa monen asiaan, mutta olisitko koskaan voinut kuvitella, että se vaikuttaa myös tuoksuusi?



Tämä tutkimustulos on enemmän kuin hämmentävä: poliittinen näkökantasi vaikuttaa siihen, miltä tuoksut muiden mielestä!


Yhdysvalloissa tutkittiin sitä, miten voimakkaan liberaalit ja voimakkaan konservatiiviset poliittiset arvot vaikuttavat henkilön ominaishajuun. Tutkimukseen osallistuneilta henkilöiltä otettiin hajunäytteet kainaloiden alta ja annettiin muiden tutkimukseen osallistuneiden koehenkilöiden haistella niitä.


Myös henkilöt, jotka haistelivat muiden antamia hajunäytteitä oli jaettu liberaaleihin ja konservatiiveihin heidän poliittisten näkemystensä perusteella. Henkilöt haistelivat ensimmäisen ryhmän antamia hajunäytteitä siten, etteivät he tienneet, oliko näytteen antaja itse liberaali vai konservatiivi, vaan he haistelivat näytteitä sokkona.


Tutkimustulos oli todella hämmentävä: näytteiden haistelijat pitivät näytteitä automaattisesti hyvän tai pahan hajuisena sen perusteella, edustivatko he samaa poliittista näkökantaa näytteen antajan kanssa. Liberaaleja edustavat henkilöt siis pitivät liberaalien antamia hajunäytteitä miellyttävänä, ja konservatiivien antamia näytteitä vastenmielisenä, ja sama päinvastoin, ilman että he tiesivät, kuka näytteen oli antanut ja mitä arvoja hän edustaa.


Eräs henkilö, jolla oli sama ideologia kuin hajunäytteen antajalla kommentoi tuoksua sanomalla, että se on ”upein tuoksu, jota hän on koskaan haistanut”, kun taas vastakkaista ideologiaa edustava henkilö sanoi samasta näytteestä, että ”haju on aivan karmiva”.


Tutkimustulos on todella hämmästyttävä, mutta tutkijat ovatkin sen perusteella vetäneet johtopäätöksen, että haju saattaakin olla yksi tekijä, joka vetää samoja poliittisia arvoja edustavia henkilöitä tiedostamatta puoleensa!

Yllätyitkö tutkimuksesta? Edustatteko sinä ja kumppanisi samaa poliittista ideologiaa? Tutkimustulos saattaa osaltaan selittää, miksi olette päätyneet alun perin yhteen!


Jaa artikkeli myös ystävillesi!

Lähde: Health Digest