Pitääkö omena päivässä oikeasti lääkärin loitolla? – tämä on fakta lauseen taustalla

Vaikka lause lausuttiin ensimmäisen kerran vuonna 1913, se perustui vuonna 1866 syntyneeseen Pembrokeshire-sananlaskuun.

Alkujaan Notes and Queries -lehti julkaisi ensimmäisenä alkuperäisen lauseen: ”Syö omena ennen nukkumaan menoa, niin estät lääkäriä ansaitsemasta leipää.”

Vaikka tutkimus osoittaa, että omenoiden syömisen lisääminen ei välttämättä vähennä lääkärissä käynnin tarvetta, ei se tarkoita, että ne eivät lisäisi terveyttäsi.

Tässä artikkelissa tarkastellaan tarkemmin, voiko omenan syöminen päivässä todella auttaa pitämään lääkärin loitolla.

Terveyshyödyt

Omenoihin liittyy useita etuja, jotka voivat auttaa edistämään terveyttä pitkällä aikavälillä.

Erittäin ravitseva
Omenat ovat täynnä tärkeitä ravintoaineita, vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja, lisäksi niissä on kattavasti kuitua.

Tukee sydämen terveyttä
Tutkimukset osoittavat, että useamman omenan syömiseen voi liittyä pienempi riski sairastua kroonisiin- ja sydänperäisiin sairauksiin. Lisäksi eräässä tutkimuksessa on osoitettu omenan syönnin pienentävän aivohalvausriskiä.

Tämä johtunee omenassa olevista flavonoideista, jotka ovat yhdisteitä, joiden on osoitettu vähentävän tulehdusta ja suojaavan sydämen terveyttä.

Omenat ovat myös täynnä liukenevaa kuitua, mikä voi auttaa vähentämään verenpainetta ja kolesterolitasoja, jotka molemmat ovat sydänsairauksien riskitekijöitä.

Sisältää syöpää torjuvia yhdisteitä
Omenat sisältävät useita yhdisteitä, jotka voivat auttaa estämään syövän syntymistä, mukaan lukien antioksidantit ja flavonoidit.

Erään tutkimuksen mukaan, suuremman omenamäärän kulutukseen liittyi pienentynyt riski sairastua keuhkosyöpään.

Eräässä toisessa tutkimuksessa havaittiin samanlaisia ​​havaintoja, joissa kerrottiin, että enemmän omenoita syövillä oli pienempi riski paksusuolensyöpään.

Muut tutkimukset viittaavat siihen, että hedelmiä ja vihanneksia sisältävä ruokavalio voisi alentaa mahalaukun, paksusuolen, keuhkojen, suuontelon ja ruokatorven syöpien riskiä.

Muut terveysvaikutukset
Omenat ovat yhdistetty myös useisiin muihin terveysvaikutuksiin, jotka voivat auttaa pitämään lääkärin loitolla: painohallinnan, luiden terveyden ja aivotoiminnan edistäminen, sekä astmalta suojaaminen ja diabetesriskin vähentäminen.

Yhteenveto

Vaikka omena ei välttämättä estä lääkärissä käyntiä, sen syöminen voi edistää terveyttäsi ja se onkin hyvä lisä päivittäiseen ruokavalioon. Jos omena aiheuttaa ruoansulatusvaivoja voi omenan sijaan nauttia muita kasviksia ja hedelmiä, joilla on yhtä hyviä terveysvaikutuksia.

Jaa juttu kavereille, sillä heitä on varmasti mietityttänyt: pitääkö omena päivässä lääkärin loitolla?

Lähde: Healthline


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.