Vanhemmat tuntevat usein häpeää asioista, joista sitä ei todellakaan tarvitsisi tuntea.

Lasten vanhemmilla on usein huono omatunto mitä erilaisimmista asioista, ja he häpeävät asioita, joihin on aivan turha tuhlata ylimääräistä energiaa murehtimalla.

Kaikki tietävät, että lapset vaativat valtavasti aikaa ja energiaa, ja joskus olisi mahtavaa vain mennä sieltä, missä aita on matalin.

Vertaamme itseämme kuitenkin usein muihin vanhempiin, emmekä halua jäädä heitä huonommiksi. Joskus on kuitenkin aivan ok tehdä asiat helpoimman kautta, jos se auttaa itseä jaksamana paremmin arjessa.

Jos teet seuraavia asioita lasten kanssa, älä tuhlaa energiaasi niiden häpeämiseen!

 1. Luovuuden puuttuminen
  Jos et jaksa suunnitella jotain erikoista askarreltavaa, perunapainantaa tai vaikkapa harjoitella lasten kanssa nukketeatterinäytelmää, älä ota siitä paineita! Vaikka muut äidit tuntuisivatkin aina lähettävän lasten askartelemia kortteja jouluisin ja synttäreinä, mitä sitten? Jos joku jaksaa olla luova ja innovatiivinen, ei se tarkoita, että sinunkin pitäisi olla, jos se stressaa sinua. Lapsesi pärjäävät kyllä, vaikkette säännöllisesti viettäisikään aikaa askarrellen, piirtäen, maalaten tai jonkin muun luovan asian parissa.

 2. Television katselu
  Suurimmalle osalle vanhemmista on varmaankin ihan selvää, että lasten ei tulisi antaa katsoa televisiota liikaa. Älä kuitenkaan stressaa tästä liikaa. Kunhan tiedät, että lapsesi eivät katso mitään iällensä sopimatonta, ja tekevät television katselun lisäksi muitakin asioita, ei ole mikään katastrofi, että hankit itsellesi hieman omaa aikaa, ja annat television viihdyttää lapsiasi välillä.
 3. Pikaruoka
  Ihan joka päivä ei kannata käydä Mäkkärissä, mutta välillä on hyvä idea oikoa hieman kulmia. Sen sijaan, että kokkaisit alusta asti väsyneenä illallisen ja taistelisit ruusukaalin syömisestä, välillä on ihan ok, että haet syötäväksi jotain helppoa, mistä lapset pitävät – ja ennen kaikkea valmiiksi valmistettua.

 4. Hermostuminen
  Kaikki vanhemmat menettävät välillä hermonsa lapsiinsa, sille ei voi mitään. Jos korotat äänesi ja menetät hermosi, älä ahdistu liikaa. Selitä lapsillesi miksi reagoit niin, ja kerro, että sinulla oli rankka päivä.

 5. Epäsäännölliset nukkumaanmenoajat
  Älä stressaa tai häpeä tätäkään liikaa. Vaikka kuinka yrittäisit saada lapsesi tiettyyn aikaan sänkyyn, ei se aina yksinkertaisesti onnistu. Lapsi voi olla kiihtynyt, innostunut tai muuten vain ei suostu nukahtamaan. Välillä illalla saattaa myös olla jotain erikoista ohjelmaa, ja haluat antaa lapsesi poikkeuksellisesti valvoa pidempään. Älä stressaa liikaa sitä, että lapsesi ei ole joka ilta minuutilleen samaan aikaan nukkumassa.

  Jaa artikkeli myös muille vanhemmille!

  Lähde: Wunderweib