On tärkeä kiinnittää huomiota siihen, mitä itsestään paljastaan työyhteisölleen.

Avoimuus sekä itsestään kertominen auttavat luomaan hyviä välejä työkavereihin, mutta työpaikalla ei kuitenkaan kannata kertoa ihan mitä tahansa itsestään. Asiantuntija Travis Bradberryn mukaan ihmissuhteiden rakennuspalikoilta yhdessä hetkessä vaikuttavat paljastukset voivatkin jälkikäteen osoittautua haitalliseksi.

”Vahvaa ammattimaista verkostoa ei voi rakentaa, jos et avaudu työkavereille. Avautuminen on haastavaa, koska väärien asioiden paljastamisella voi olla tuhoavat vaikutukset urasi kannalta”, Bradberry kirjoittaa LinkedInissä.

”Sinun täytyy tietää, missä raja menee ja varoa ylittämästä sitä, koska kun jaat jotain, et voi enää perua sanojasi”, hän muistuttaa.

Bradberry on ollut perustamassa TalentSmartia, joka on testannut yli miljoona ihmistä ja selvittänyt, että huippusuorittajien parhaimmistoon kuuluu ihmisiä, joilla on runsaasti tunneälyä. Tällaiset ihmiset ovat taitavia lukemaan muita ja Bradberryn mukaan tämä kyky kertoo heille, mitä heidän kannattaa ja ei kannata paljastaa työelämäsä itsestään.

Bradberry listasi kahdeksan asiaa, joita tunneälyltään vahvat ihmiset eivät kerro itsestään töissä, koska tällaiset paljastukset voivat laittaa kapuloita oman uran rattaisiin. Suomensimme Bradberryn neuvot alle.

Politiikka

Bradberryn mukaan ihmisten poliittiset ajatukset ja uskomukset ovat liian läheisesti kytköksissä heidän identiteettiinsä, jotta niistä voisi puhua ongelmitta töissä. Erimielisyydet toisen ihmisen näkemysten kanssa voivat nopeasti muuttaa heidän muuten vahvaa käsitystä sinusta.

”Toisen ihmisen ydinarvojen haastaminen on yksi loukkaavimmista asioista, jonka voit tehdä”, Bradberry kertoo.

Hän huomauttaa, että eri ihmiset käsittelevät politiikkaa eri tavalla, mutta uskomustesi puolustelu voi työntää ihmisiä etäälle yhtä nopeasti kuin se voi vetää toisia puoleesi. Bradberry suosittelee olemaan valmis kuuntelemaan muiden ajatuksia ja mielipiteitä, mutta varomaan osallistumasta itse, koska konflikti voi alkaa jo paheksuvasta katsesta.

”Poliittiset mielipiteet ovat niin syvällä ihmisissä, että mielipiteiden haastaminen saa todennäköisemmin sinut tulemaan tuomituksi kuin muut muuttamaan mielipiteensä”, Bradberry toteaa.

Joku on mielestäsi epäpätevä

Työpaikalta kuin työpaikalta voi löytyä työntekijöitä, jotka eivät ole niin päteviä ja on mahdollista, että kaikki tietävät, kenestä on kyse. Jos et voi omassa roolissasi auttaa häntä toimimaan paremmin tai irtisanomaan häntä, et silloin saavuta mitään tuomalla esiin tätä epäpätevyyttä.

”Kertomalla työkaverin epäpätevyydestä muille, näyttää se epävarmalta yritykseltä saada itsesi vaikuttamaan paremmalta”, Bradberry sanoo ja lisää, että tällainen käytös voi kostautua ja saada työkaverit ajattelemaan sinusta negatiivisesti.

Palkka

Työpaikalla palkasta puhuminen synnyttää vain negatiivisuutta. Bradberryn mukaan jos kerrot palkastasi, aletaan kaikkea mitä töissä teet verrata saamaasi palkkaan. Palkkojen vertailu työkaverin kanssa voi tuntua houkuttelevalta, mutta kun se on tehty, ei toista enää näe samalla tavalla.

Vihaat työtäsi

Kukaan työpaikalla ei halua kuulla, miten joku valittaa siitä, miten vihaa työtään. Tällainen leimaa sinut negatiiviseksi tyypiksi, joka ei ole joukkuepelaaja. Bradberryn mukaan tämä laskee taisteluhenkeä työpaikalla ja esimiehet nopeasti huomaavat sitä laskevat tyypit – ja he tietävät, että nurkan takana on aina odottamassa uusi, innokas työntekijä tällaisen tilalle.

Makuuhuoneen touhut

Olipa seksielämäsi mahtavaa tai olematonta, ei tätä kuulu ottaa puheeksi töissä.

”Tällaiset kommentit saavat naurahduksia joiltakin, mutta suurelle osalle se on epämukavaa ja jopa loukkaavaa. Tämän rajan ylittäminen antaa heti sinulle huonon maineen”, Bradberry varoittaa.

Mitä luulet muiden makuuhuoneessa tapahtuvan

Yksikään työkaverisi ei halua tietää, että arvelet hänen olevan peto lakanoiden välissä. Jos kerrot näkemyksiäsi työkaverisi seksielämästä, on se Bradberryn mukaan varma tapa tehdä muiden olo erittäin epämukavaksi.

”Mikä tahansa toisen seksuaalisuuden spekuloinnista epäsuoriin seksiin liittyviin kommentteihin istuttaa ikuisen siemenen kaikkien kuulevien korvien mieliin, mikä saa sinut näyttämään huonolta”, Bradberry kertoo.

Ajatuksesi ovat omiasi ja ajattelet, miten parhaaksi koet, mutta pidä se omana tietonasi.

Miten villiä elämää vietit

Bradberryn mukaan menneisyytesi voi kertoa sinusta paljon. Vaikka olisit tehnyt jotain typerää tai villiä vuosia sitten, ei se tarkoita sitä, että ihmiset uskoisivat sinulle kehittyneen pettämätön arviointikyky vuosien saatossa.

”Jotkut teot, jotka voivat olla vain tyypillistä opiskeluajan elämää, voivat näyttää työkavereillesi, että kovan paikan tullen sinulla on huono arviontikyky ja et tiedä, mihin vetää rajan”, Bradberry sanoo.

Jos sinulla ei ole apujoukkoja ja PR-ryhmää suojelemassa sekä kiillottamassa imagoasi, pidä villit vuotesi omana asiana.

Etsit uutta työtä

Bradberryn mukaan jos kerrot olevasi lähdössä eri työpaikkaan, sinusta tulee se tyyppi, joka hukkaa kaikkien muiden aikaa. Hän antoi esimerkin omasta lapsuuskokemuksestaan:

”Kun olin lapsi, kerroin baseballin valmentajalleni, että lopetan kahden viikon päästä. Ne kaksi viikkoa istuin penkillä. Se paheni tämän kahden viikon jälkeen, kun päätinkin jäädä ja minusta tuli se ’tyyppi, joka ei edes halua olla täällä’. Se rikkoi minut, mutta se oli oma syyni; kerroin päätöksestäni ennen kuin olin varma siitä.”

Sama voi tapahtua, jos paljastat etsiväsi uutta työtä. Jos vasta etsit toista työtä, on aina sekin mahdollisuus, ettei sopivaa paikka löydy ja onkin parempi odottaa, että olet saanut uuden paikan ennen kuin kerrot lähdöstäsi – muuten saatat päätyä penkille.

Löydät Bradberryn kirjoituksen englanniksi täältä.