”Onko sinulle koskaan sanottu, että et voisi tehdä jotain, koska olet tyttö?” Tätä kysytään intiimihygieniatuotemerkki Alwaysin #LikeAGirl – Unstoppable -videon alussa.

Nyökkäys. ”Kyllä.” ”Jatkuvasti. Jatkuvasti. Se vain jatkuu.”

Näin vastaavat videolla olevat tytöt ja nuoret naiset – ja valitettavan moni muukin nainen voi vastata samaiseen kysymykseen myöntävästi. Alwaysin teettämän kyselyn mukaan 72 prosenttia tytöistä kokee yhteiskunnan rajoittavan heitä erityisesti murrosiän aikaan.

Alwaysin videon tekoon osallistuneita tyttöjä pyydettiin kirjoittamaan isoihin, valkoisiin laatikoihin mitä heitä on kehotettu olemaan tekemättä tai minkälaisin ikävin sanoin ja nimityksin heitä on kutsuttu. Esimerkiksi eräs tytöistä kirjoitti laattikkoihinsa sanat kelvoton, ruma, hidas, heikko sekä ”Tytöt ’eivät voi’ pelata koripalloa”.

Videolla tytöt myös kertovat, kuinka toisten ”Et sinä voi, koska olet tyttö” -tyyppisten sanomisten takia he ovat lopettaneet harrastuksiaan tai rajoittaneet sitä, minkälaisia ihmisiä ovat.

”Yritin käyttäytyä kuin ihmiset halusivat minun käyttäytyvän ja sitten tajusin, että se on kammottavaa, joten totesin, että ei enää”, yksi videon tekoon osallistuneista nuorista sanoi.

Always pyrkii videollaan voimaannuttamaan tyttöjä ja naisia sekä rohkaisemaan heitä rikkomaan rajoituksia – olemaan pysäyttämättömiä. Videolla tytöt potkivat, kaatavat ja huitovat laatikoita teksteineen kumoon metaforana videon viestille.

Sosiaalisessa mediassa Alwaysin kampanjan hashtag #LikeAGirl leviää ja videota on kehuttu paljon. Sukupuolistereotypioiden rikkomiseen ja videon levittämiseen kannustaa myös kampanjaa tukeva Game of Thrones -näyttelijä Maisie Williams Twitter-tilillään:
 

 

Kommentit

Kommenttia