Tekemällä oppii, ja sama pätee myös matkustamiseen. Mitä enemmän matkustat, sitä helpommaksi se muuttuu.

Jos haluat säästää itsesi rahahuolilta ja turhalta stressiltä, kannattaa omaksua nämä Popsugarin listaamat matkustustavat.

1. Laadi matkustajan muistilista

Muistilistan avulla muistat pakata kaiken tarvittavan mukaan.

2. Kysy neuvoa ystäviltä, jotka ovat käyneet samassa matkakohteessa

Pyydä vinkkejä esimerkiksi hyviin ruokapaikkoihin, museoihin, majoitukseen ja kulkemiseen. Ystäväsi tuntevat sinut parhaiten ja tietävät, minkälaisista asioista tykkäät.

3. Pakkaa ajoissa

Ota tavaksi pakata laukkusi valmiiksi viimeistään yhtä yötä ennen matkaa – mielellään vielä aikaisemmin. Kun aloitat pakkaamisen hitaasti noin viikkoa ennen reissua, pystyt heittelemään laukkuun tarvittavia asioita sitä mukaa, kun muistat niitä. Näin et todennäköisemmin unohda mitään tärkeää.

4. Ota useita kopioita tärkeistä asiakirjoista

Henkilöllisyystodistuksesta, matkavakuutuksesta, passista ja matkustussuunnitelmasta on hyvä jättää kopiot kotiväelle, jotta he voivat tarvittaessa lähettää ne sinulle. Lisäksi kannattaa säilyttää oikea passi ja muut tärkeät asiakirjat hotellilla kassakaapissa ja kantaa mukana vain kopioita niistä.

5. Pidä aina mukana vesipulloa

Vesipullo auttaa huolehtimaan nesteytyksestäsi esimerkiksi lennolla tai silloin, kun tutkit matkakohdettasi. Koskaan ei tiedä, milloin joutuu paikkaan, josta ei saakaan vettä, joten täytä pullo aina ennen matkaan lähtemistä.

6. Pidä laitteesi ladattuina

Pidä mukanasi adaptereita ja latureita minne menetkin, ja jos käyt paikoissa, jossa voit ladata laitteesi, käytä tilaisuus hyväksesi. Muista myös ladata laitteet kun menet nukkumaan, jotta ne ovat aamulla käyttövalmiita, kun lähdet liikkeelle.

7. Saavu paikalle aina aikaisemmin kuin on tarvis

Saavu aikaisin lentokentälle, juna-asemalle tai päivällisvaraukselle. Kun olet oudossa paikassa, saatat eksyä, joten on fiksua varata siirtymisiin riittävästi aikaa. Erityisesti lentomatkustuksessa on aina turvallisempaa olla mahdollisimman ajoissa paikalla.

8. Pidä rahasi piilossa

Rahojaan ei kannata koskaan levitellä – ei omassa eikä vieraassa kaupungissa. Viisaampaa on pitää rahat poissa näkyviltä, eikä takataskuissa kannata koskaan säilyttää mitään arvokasta, sillä sieltä taskuvarkaat saavat napattua ne kaikista helpoiten matkaansa.

9. Lataa Google Maps, jota voi käyttää offlinessa

Google Mapsista voi ladata alueesta kartan, jonka käyttämiseen ei tarvitse nettiä. Tämä voi osoittautua korvaamattomaksi avuksi alueilla, jotka ovat sinulle vieraita ja joissa langatonta nettiä ei ole.

10. Ota kuvia tärkeistä yksityiskohdista

Ota kuva hotellisi osoitteesta, matkustussuunnitelmastasi, tärkeistä lippunumeroista, lennonnumeroista ja muusta sellaisesta. Älä luota pelkästään muistiisi näissä asioissa.

11. Selvitä passisi vanhenemispäivä

Monissa maissa passi ei kelpaa, jos se on vanhenemassa 3 – 6 kuukauden sisällä matkustuspäivästäsi. Pidä siis huoli siitä, että passissasi on riittävästi voimassaoloaikaa.

12. Opettele pakkaamaan kevyesti

On hyvä opetella pakkaamaan mahdollisimman tehokkaasti eli ottamaan mukaan vain sellaiset asiat, joita todella tarvitsee. Jos mahdollista, ota mukaasi ainoastaan matkustamossa sallittu laukku – näin matkustamisestasi tulee paljon helpompaa.

Lähde: Popsugar