Epäiletkö, että saatat kärsiä alkavasta alkoholismista?

Jos alkoholismista varoittavat merkit olisi helpompi huomata, saattaa olla, että moni meistä ehtisi reagoida tähän aluillaan olevaan kavalaan sairauteen ajoissa.

Varoitusmerkit ovat usein kuitenkin melko pieniä, ja hyvin helppoja jättää huomiotta, varsinkin jos ne haluaa jättää huomaamatta. Kun merkit vihdoin huomataan, saattaa olla, että sairaus on jo edennyt pitkälle, ja siitä parantuminen on vaikeampaa.

Alkoholismiin onkin paljon helpompaa puuttua, jos varoitusmerkkeihin osaa kiinnittää huomiota heti. Kannattaakin siis olla itse tarkkana, ja myös suhtautua vakavasti muiden varoituksiin, jos he kertovat huomanneensa sinussa seuraavia merkkejä.

  1. Huomaat, että järjestelet sosiaalisen elämäsi juomisen mukaan. Tapaat esimerkiksi mieluummin ystäviä, jotka juovat paljon alkoholia, kuin ystäviä, jotka eivät juo.

  2. Alat juomaan alkoholia jo ennen kuin menet ystäviesi kanssa baariin, ja saatat perustella sen itsellesi sillä, että säästät siten rahaa. Loppujen lopuksi päädyt kuitenkin juomaan yhtä paljon baarissakin.

  3. Kun lasket juomiasi alkoholiannoksia, vähättelet aina juomaasi määrää, ja keksit erilaisia sääntöjä, kuten ”minähän söin välissä iltapalaa, joten sitä ennen juotuja annoksia ei lasketa”.

  4. Määrittelet alkoholijuomat uudelleen. Et esimerkiksi enää laske viiniä ja olutta alkoholijuomaksi, koska ”ne ovat niin mietoja”.

  5. Alat huolestumaan usein arkisinkin, loppuuko alkoholi kesken, ja pitäisikö varmuuden vuoksi hakea kaupasta vielä lisää, sillä Alko avaa huomenna vasta myöhemmin.

  6. Olet täysin hämmästänyt, kun joku ei juo alkoholijuomaansa loppuun, tai sulkee viinipullon korkin kun viiniä on vielä jäljellä.

  7. Turhaudut siihen, kuinka hitaasti muut juovat, sillä sinä olet juonut drinkkisi loppuun jo ikuisuus sitten, etkä kehtaa jatkuvasti hakea lisää ennen muita.

  8. Katsellessasi valokuvia huomaat, että sinulla on joka kuvassa jokin alkoholijuoma kädessäsi.

  9. Et kehtaa enää viedä kaikkia pullojasi roskikseen tai kauppaan samalla kertaa, koska niitä on PALJON. Sen sijaan alat viedä pulloja pikkuhiljaa pois eri kauppoihin ja roskiksiin.

  10. Kun tapaat ihmisiä, jotka ovat luopuneet alkoholista, huomaat haluavasi samaa itsekin!

Jos edellä mainitut merkit kuulostivat tutulta, taitaa olla aika laittaa korkki kiinni! Hae itsellesi apua, jos huomaat kaipaavasi tukea!

Jaa artikkeli myös ystävillesi!

Lähde: Your Tango / Kuva: Engin Akyurt, Unsplash